Поставят мемориален знак в памет на таврийските българи

Мисия Добрич

19-12-2013, 14:27

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Инициативен комитет ще постави в Добрич мемориален знак в памет на таврийските българи за предстоящата 70-годишнина от преселването им в Добруджа и Лудогорието и депортирането им обратно в СССР, съобщи на пресконференция днес директорът на РИМ Костадин Костадинов.

Инициативата е вдъхновена от книги като „България в Таврия” на таврийския писател Мишо Хаджийски и „Българи в Таврия и таврийци в България” на Атанас Марков.

Българският народ спасява своите евреи от депортиране в лагерите на смъртта, но не успява да спаси от същата участ еднокръвните си братя - таврийските българи. Наш дълг е да увековечим мечтата им за родина и родно огнище, сбъднала се за кратко, но последвана от жестоки репресии, заявиха от инициативния комитет.

Тези хора дойдоха през 1943-1944 година в Добруджа с голяма любов към България и след година изведнъж изчезнаха. Тази драматична страница от историята на таврийските българи не бива да бъде премълчавана, каза Рада Въртунинска от инициативния комитет, която е била свидетел на събитията.

Проектът за паметния знак ще бъде готов до средата на януари догодина, а до края на 2014-а ще бъде поставен пред административната сграда на Добричката община, в която някога таврийските българи са уреждали статута си на преселници, поясниха от инициативния комитет.