ДНЕС с колективен иск в Страсбург

Мисия Пловдив

19-12-2013, 15:05

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Жалбите срещу ЕВН, мобилните оператори и банките се увеличават

Гражданско движение ДНЕС ще заведат колективен иск в съда в Страсбург. Това съобщи днес в Пловдив Малина Несторова – областен координатор на движението.

Става въпрос за  нарушаване на човешките права на пострадалите от произвола на банките и монополистите, каза Несторова. От организацията са категорични, че е наложителна спешна промяна в законодателството, която да гарантира справедлив съдебен процес и реална защита на правата на българите, регламентирано с Европейската конвенция. По думите на Несторова жалбите срещу ЕВН, мобилните оператори, финансовите институции и Частните съдебни изпълнители през последните месеци непрекъснато се увеличават.

Исканията на ДНЕС за пълна отмяна на член 417 от Гражданско-процесуалния кодекс, който позволява човек да бъде осъден от монополистите без да знае и да е имал възможност да се защити в съда.

На съвместна пресконференция областните координатори на организацията в Пловдив и Пазарджик – Малина Несторова и адвокат Тинко Василев, представиха отчет на движението за работата на приемните.

За тази година в двете регионални приемни са постъпили близо 900 сигнала от граждани. В Пловдив са заведени 78 дела срещу ЕВН, топлофикация, мобилни оператори и други. През последните няколко месеца са постъпили и жалби срещу работодатели за неизплатени месечни заплати и за неправомерно освобождаване от длъжност. Над 50 % са спечелените дела  в Пловдив за последната година, като 3 броя са срещу ЕВН и 20 срещу топлофикация.

Заведените дела не съответстват на броя на хората, търсещи справедливост. Причината за това е задължителната държавна такса при подаване на иск в размер на 4 % от желаното обезщетение, като минималната й стойност е 50 лева. Таксата и разходите по делата се оказват непосилни за джоба на някои българи.