Георги от "Петлите" с почетния знак и наградата на областния

Бургас Лайф

19-12-2013, 15:06

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Петлите" събират бг звезди с "Пеем и танцуваме, за да не плачем"

Ръководителят на танцовата формация проля радостни сълзи по време на церемонията

Един смел бургазлия, който реализира известната формация "Петлите" от коридорите на бургаския интернат до най-голямата концертна зала в България, днес беше удостоен с почетния златен знак на областния управител. 

Отличието, което се присъжда за големи заслуги в популяризирането на града в цялата страна, беше връчено на ръководителя на "Петлите" Георги Димитров на официална церемония в сградата на областна управа, в присъствието на кмета на Бургас Димитър Николов, ръководителите на регионални структури и кметовете от областта. 

Павел Маринов връчи на Димитров и годишната награда на областния управител за 2013 г.  за активна обществена дейност в полза на децата в риск, както и за високия му професионализъм, наложен в работата му като ръководител и хореограф на танцовата формация. 

Наградата се връчва още и за цялостния му принос за престижните сценични изяви на формацията в национален мащаб. По време на награждаването присъстваха и децата от "Петлите", които са на възраст от 5 до 16 години. Повечето от тях са бивши възпитаници на бургаското сиропиталище "Ал. Г. Коджакафалията".
"Благодаря на всички, които ни помагат, повярваха в нас и ни подкрепят. Искрено съм признателен на децата от формацията, които са истински бойци и най-вече на хората, които ме отгледаха", каза през сълзи Георги Димитров по време на церемонията. 
За 7 години формацията, създадена от Димитров има над 200 сценични изяви, 100 самостоятелни концерта, повече от 70 отличия. С усешните си проекти децата от социалните домове, заедно с връстници от семейства успяха да покажат на практика дългопланираната социализацията на лишените от родителска грижа. Те направиха първите в страната Национални турнета на деца без родители, а през настоящата 2013-а Георги Димитров сбъдна най-голямата си мечта - формацията постави мюзикъл за живота на отгледаните в институции. През ноември "Петлите" поставиха своя спектакъл "Пеем и танцуваме за да не плачем" в зала 1 на НДК пред многохилядна публика. На сцената заедно с тях излязоха 12 от най-известните български поп, рап, фолк и естрадни звезди. В подкрепа на "Петлите" през годините са заставали много изявени българи от страната и чужбина. През следващата година танцовата формация подготвя и международно турне.