Майката от Черно море възкръсва в нов дом

Животът

19-12-2013, 15:48

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Историческият музей в Балчик открива нова експозиция

В Историческия музей в Балчик, ще бъде открита нова експозиция на 27 декември, съобщи пред журналисти Радостина Енчева директор на институцията.

Музеят е обновен по проект с над 48 000 долара с подкрепата на Американския научен център в София и фондация "Америка за България".

Интересът сред туристите към артефактите, открити в храма на Великата майка на боговете, е изключителен и музеят тази година отбелязва ръст в приходите.

В новата зала зрителите могат да видят храмовата статуя на Кибела, която е седнала на трон, в едната си ръка държи фиала, а в другата - вероятно жезъл. Сред скулпторните изображения са глава на бог Хелиос върху фриз-архитрав от III век преди Христа, поставен на фасадата на храма.

В експозицията са включени повече от 20 посветителски надписа. Сред най-любопитните е дарението на гражданин на древния Дионисополис, който предоставя работилници, лозя и

робинята си с неродените й деца.

Храмът на Кибела в Балчик, който е строен през 280-260 година преди Христа, е бил затрупан вероятно при земетресение. Затова и в античната сграда са съхранени толкова много движими паметници. По думите на Радостина Енчева античната забележителност може да се смята за най-добре запазеният елинистичен храм в света.