Пловдивчанин замесен в поръчкови убийства

Крими

19-12-2013, 19:18

Снимка:

Пресцентър на МВР

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пресечен е канал за трафик на оръжие от България към Западна Европа

Във вторник, около 11,30 часа, на излизане от страната на ГКПП-Калотина, е проверен автобус, тръгнал от София към Германия. Задържан е  35-годишен шведски гражданин, пътуващ с документи за продължително пребиваване в България. В него са токрити: късо огнестрелно оръжие „ТТ”, два затвора за автомат „Калашников” и 4 патрона. В багажа му са намерени пистолети „Макаров",  „Стар” и „ТТ”, още два  пистолета с неизвестна марка и заличени номера, автомат „Калашников” с пълнител и приклад и 5 нарезни цеви, 7 кутии боеприпаси. При справка на ГДГП е уточнено, че на 4 септември т.г. шведският гражданин е влязъл в страната ни с 30-годишен пловдивчанин, като двамата пътували с лек автомобил „Ауди”. Уведомени са ГД „Национална полиция” и ДАНС. Под ръководството на прокуратурата са осъществени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство. Заедно с криминалисти на ОДМВР-Пловдив е извършено претърсване на адреси в с. Житница и жилище в Пловдив, където от 10 години живеел българският гражданин. Оттам са иззети 2 газови пистолета, арбалет, лък, 1.5 гр марихуана и лаптоп.

Съвместно с ОДМВР - Стара Загора и прокуратурата е установено депото, откъдето е взето оръжието. При последвала операция на територията на област Стара Загора, в с. Калояновец, са претърсени два имота. Там са открити още боеприпаси. Днес във фургон в двора на къща в същото село са намерени още 33  непреработени газови пистолета и 18 -  пригодени за стрелба с бойни патрони, 29 картечни пистолета, преправени на бойни, ловна пушка - двуцевка, друга – чешка „Збрьовка” 22 калибър с оптика, 2 руски карабини – 7.62 и три заглушителя. В гараж в Стара Загора са открити струг и други уреди за преработка на оръжия.

Задържани са шведският гражданин, пловдивчанинът и мъж от Стара Загора - бивш военнослужещ. Предприети са действия за издирване на брата на старозагореца. Прокуратурата е повдигнала обвинения.

"Версията не е тероризъм, оръжието е за Западна Европа. Първоначалната информация е, че арсеналът е бил предназначен за поръчкови убийства. Оръжия със заличени номера не се носят за лов", уточни главният секретар на  МВР Светлозар Лазаров. Работата по случая продължава.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"