Учени откриха нов метод за подмладяване

Според проучването, лошата комуникация в клетките състарява

Учени вероятно са открили начин да преобърнат процеса на стареене. Освен подмладяването, новата терапия може да помогне в борбата с болести като рак и диабет, съобщават експерти.

Всичко започнало когато учени от Харвардския университет установили, че при млади мишки съществува изключително добра и бърза комуникация между отделните клетки. Когато остареят обаче, този процес се забавя и стареенето започва. За да подобрят отново тази вътреклетъчна комуникация, учените дали на мишките вещества, съдържащи съставката NMN, която от своя страна повдига нивата на молекулата NAD. Това от своя страна поправя комуникацията в клетките. Молекулярният биолог проф. Дейвид Синклер сравнява процеса със съжителството между мъж и жена. „Когато са млади, те си комуникират добре. Но с времето това се променя. Възстановяването на връзка подобрява нещата”, казва професора.

Проучването, публикувано миналия месец,  установило, че при мишките може да се възвърне младостта за около седмица. Очаква се от догодина да започнат изпитанията и върху хора.