Честитка за Коледа от властта

Най-доброто от печата

21-12-2013, 06:31

Снимка:

Цветелина Белутова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Серия данъчни проверки започнаха срещу "Икономедиа"

Общо 11 данъчни проверки бяха назначени през седмицата на Икономедиа АД (издател на "Капитал", "Капитал Daily" и "Дневник"), Фондация "Капитал", на Галя Прокопиева, която от 1 януари поема поста на изпълнителен директор на фирмата, на единия от издателите - Иво Прокопиев и на няколко фирми от структурата на Алфа финанс холдинг, в която той е основен акционер.

По този повод, си позволяваме да кажем две неща:

Първо: нямаме какво да крием и ще съдействаме на данъчните служители професионално и в срок да извършат всички проверки. Те са естествена част от икономическия цикъл на една държава.

Второ и по-важно: не бихме видели проблем, ако се бяхме паднали по случайно разпределение за проверка. Но дали е така? Не е. 

Принципът е, че лични данъчни ревизии, (които са тежки, времеемки и струват пари на данъкоплатците) се правят когато има съмнение, че нечии легални доходи не съответстват на начина му на живот. Случаят не е такъв. Седемгодишни данъчни проверки, 11 на брой, поръчани злоумишлено и нарочно, представляват тормоз. Насочени срещу свободни медии, са признание за тоталитарна държава, уви.

Нашите медии са сред най-гласовитите противници на това управление, защото то върви срещу принципите, които защитаваме от ден първи: демокрация; западна, вместо "евроазиатска" ориентация; некрадене от публичните ресурси; равни възможности за успех. Сегашната власт не само върви срещу тези принципи, но и търси начин да тормози всички, които й противостоят.

В следващите дни и месеци, ще попълваме справки и обяснения къде сме пътували, как и защо съществуват питащите журналисти. За да не крадем от времето, което употребяваме за правене на честни медии, ще ставаме по-рано и ще лягаме по-късно.

Това сме го живяли. Последният път, когато държавната машина беше използвана срещу "Икономедиа" и нейните издатели заради политиката на вестниците, беше по времето на тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Мислехме, че това време е отминало. Ето защо отправихме следните въпроси до прокуратурата:

1. С разпореждане на прокуратурата ли е възложена тази ревизия?
2. По какво дело/преписка е разпоредена тя?
3. Кой е прокурорът, който е разпоредил провеждането й?
4. Има ли други печатни/електронни издания, издатели, редактори и собственици на медии, които са обект на такива проверки?
5. Има ли връзка възложената ревизия с критичните публикации на вестник "Капитал" към работата на прокуратурата?

Към прокуратурата имаме молба да ни отговорят до края на деня.

А на читателите, все пак, Весела Коледа!