12 години от трагедията "Индиго"

Общество

21-12-2013, 09:02

Автор:

Радослав Атанасов

Всичко от Автора

Още по Темата:

10 години от трагедията пред "Индиго"

Няма влязъл в затвора за загиналите 7 деца

Днес се навършват 12 години от трагедията в бившата столична дискотека „Индиго". На 21 декември 2001 г. между 18:45 и 19:30 часа на стълбището пред заведението от притискане и задушаване загинаха 7 деца.

Обвинените за трагедията получиха условни присъди и почти символични глоби. Управителят на дискотека "Индиго" Ангел Николов бе признат за виновен и получи административно наказание в размер на 3000 лева. Той трябваше да изплати и обезщетение в размер на 30 000 лв. за неимуществени вреди на майката на едно от децата - Марияна Тодорова.

Присъдата за Цвятко Барчовски (бившия председател на Комитета за младежта и спорта) е 3 месеца лишаване от свобода условно и глоба в размер на 1500 лева. Управителят на кооперация "Ялта" Красимир Илиев бе признат за невинен. За невинни бяха признати и двамата охранители Анри Силаги и Георги Василев. Съдът счете, че вина няма и архитект Стоян Янев (бивш главен архитект на столицата).

През 2002 година край мястото на трагедията бе открит паметникът на скулптура Ставри Калинов „Дървото на живота" - със 7 клони и 7 листа, колкото са загиналите деца.

Днес се въвежда организация на движението във връзка с честване пред монумента в памет на загиналите деца в дискотеката, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 07.00 до 16.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства пред стадион „Юнак” в района около монумента, изграден в памет на загиналите деца, за да се осигури безпрепятствен достъп до монумента.