Ром от Добричко е най-големият производител на дини в Европа

Мисия Добрич

21-12-2013, 11:49

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Отглеждането на динята било като отглеждането на малко бебенце

Български ром от добричкото село Пчелино е най-големият производител на дини у нас, а и в Европа. 32-годишният Евгени Янков има свои бостани върху 1400 дка, а е запалил по този бизнес и съпруга на сестра си, който обработва още 700 дка. Така Евгени реално отглежда дини върху умопомрачителните 2100 декара. За сравнение в Европа за голям бостанджия се смята фермер със 130-140 дка, пише „24 часа”.

Всъщност почти всяка българска диня, продавана през лятото в големите вериги, е на младия добрички производител. "Около 95% от стоката в супермаркетите се купува от дистрибутори направо от полето при мен", обяснява Евгени Янков. Годишната му продукция е 5-6 хиляди тона.

През лятото всеки ден продавам по 250-300 т дини, разказа Янков.

 "Аз от работа не се плаша, всеки ден съм на полето, карам по 2 смени, през нощта на фарове съм сял, участвам и в товаренето на камионите", обяснява той. Не се правел на чорбаджия, работи наравно с наетите 40-50 човека, на които плаща пълни заплати от май до август.

 

При дините всичко е ръчен труд, в едно поле има милиони коренчета, около които на ръка се слага пръст без бучки, загърлят се, разреждат се и т.н., разпалено разказва Евгени. Отглеждането на динята било като отглеждането на малко бебенце - всичко тръгва от 1 семка, която после изисква всекидневни грижи, растението дори боледува и трябва да се лекува.

 Самият той имал плачевен опит от капризите на природата. Преди няколко години дошли клиенти, стиснали си ръцете на много добра цена и вечерта, преди да товарят дините на камионите, паднала градушка като орех, която унищожила всичко.