Всяка година 120 деца заболяват от рак, у нас няма фирма за доставка на лекарство

Животът

21-12-2013, 15:54

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Добри хора помагат на деца с рак

Билка убива рака на гърдата за 16 часа (ВИДЕО)

Доматът предпазва от рак

В България таблетките струват 30 лева, в Турция – по-малко от 10 лева

Между 100 и 120 деца у нас всяка година заболяват от рак. В Пловдив те са 35-40. Най-много са болните с левкемия или рак на кръвта. Малките пациенти се лекуват в три клиники – в София, Пловдив и Варна. Терапията е мъчителна и тежка. Децата и семействата са дълго време в болница и имат нужда от подкрепа.

"Над 70% от децата с рак оздравяват", каза за Plovdivutre.bg д-р Ангелина Стоянова, шеф на онкохематологичното отделение към Университетска болница в Пловдив.

"Злокачествените заболявания при малките са редки. Болестта обаче идва изведнъж и може да се случи на всеки. Въпреки това хората не бива да се плашат, нито да мислят за това", коментира лекарят.

Ракът при невръстните се открива случайно. Няма симптоми, нито профилактика. За разлика от вързрастните, където има начини за ранно хващане на болестта.

"Няколко фирми нямат интерес  да предлагат лекарството в България", каза д-р Стоянова. Нашият пазар се оказва неатрактивен. Няма достатъчно болни. Не си заслужава да се правят листовки на български, опаковки, шишета... По думите на лекаря има доста формалности около официалното регистриране. Държавата не може да се справи, не че не иска да купи таблетките. На практика лекарството не се поема от Здравната каса, защото то няма откъде да се купи.

Така всяка клиника се справя поединично. Поддържащата терапия за децата с левкемия трае 2 години. Медикаментът представлява таблетки, които пациентът приема вкъщи. Няма случай обаче пациент с левкемия да е останал без лекарство, заяви д-р Стоянова.

Една опаковка с 25 таблетки у нас струва 30 лева. В Турция е около 10 лири, което е по-малко от 10 лева. Пловдивската клиника го набява с благотворителни средства.

Лечението на едно дете излиза около 30 000 долара.

"Може и да има единични случаи на чудеса, но аз вярвам на утвърденото от медицината. Изглежда сложно да се измисли лекарство, което да победи рака. Колкото и да напредва науката и медицината, още няма такова", коментира лекарят.

Снощи в Пловдив на благотворителен концерт бяха събрани 1534 лв за онкохематологичното отделение. Събитието бе организирано от Сдружение на православните богослови "Св. Паисий Хилендарски" и Философско - историческия Факултет на Пловдивския университет. Парите ще отидат за лекарства на децата с рак.