Големият Христо Колев: Сърцето ми е хвърлено на Лаута

Спорт

21-12-2013, 15:52

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Божанов, Меридиан мач

Всичко от Автора

Локо (Пд) има една легенда и това е Христо Бонев, смята гениалният халф на черно-белите

Агитката на Локо (Пд) се прекланя пред няколко футболисти, като един от тях е Христо Колев-Бащата. Любимецът на „черно-бялата“ торсида трудно дава интервюта, но „Меридиан Уикенд“ успя да го убеди да говори в навечерието на светлия християнски празник Коледа, на който празнува и имен ден. Митичният плеймейкър на "черно-белите", който има шампионска титла на Гърция с гранда Панатинайкос, а сега е в треньорския щаб на Александър Станков, говори за кариерата си, житейските си възгледи, сегашното състояние в родния футбол и, разбира се, Локомотив.

- Сър Колев - може ли така да те нарека така, имайки предвид това, което сте постигнали с Локо (Пд)?

- Сър е титла, не мисля, че я заслужавам. Както и не обичам да ме наричате легенда. Локомотив (Пловдив) има една легенда и това е Христо Бонев. Зума е доказал с игра и поведение какво значи Локомотив. Не обичам да ме сравняват с когото и да било. Аз просто съм локомотивец в кръвта, а сърцето ми е хвърлено на "Лаута". Нищо повече.

- Как се случи Христо Колев-Бащата отново да се завърне на „Лаута“?

- Работих в Гърция, но не се занимавах с футбол. Както споменах, сърцето ми е на „Лаута“ и ме болеше, че не съм там. Когато си израснал на този стадион и си изпитал радост, искаш отново да се върнеш у дома. Радвам се, че се получи.

- Какво наклони везните към попрището ти на треньор?

- Когато си на футболния терен, е едно. Сега усетих мястото на скамейката. Доста по-трудно е, когато си отстрани. Да изживееш един миг от футболния живот е върховно удоволствие, но и изпитание. Истинският футболист мисли за даден мач седмица преди него. Дори след приключването му още си с тръпката. Но сега усетих треньорската професия. Искам да я доразвивам.

- Можем ли един ден да видим Христо Колев като старши треньор?

- Ако ми беше задал този въпрос преди време, може би щях отговоря, че никога нямаше да се занимавам с треньорска професия. Но обичта към футбола не е нещо, което да се забрави. Имам лицензи, обичам играта и бъдещето ще покаже докъде ще се доразвие. Божа работа.

- Как ти се вижда българската футболна действителност в сравнение с Гърция, където премина голяма част от кариерата ти?

- Доста е различно. Не искам да обидя никого, но малко или много държавата там е по-образована. Всеки млад футболист в Гърция мисли как да се доразвие. Тук децата мечтаят повече за материални неща. Мисля, че там е по-лесно, отколкото у нас. В България е трудно да започнеш да тренираш футбол.

- Защо?

- Банално е и сигурно доста хора са го казвали. Нямаме бази, нямаме условия, нямаме терени. Малките мислят за всичко, но не и за футбол. Ако видиш едно хлапе в крехка възраст, че е талант, казваш "Той ще стане супер футболист". Но след време не става нищо от него и, по-точно, трудно се развива заради държавата ни.

- В този ред на мисли правилна ли е политиката на Локо (Пд) с налагането на доста чужденци? Имаш ли любимец в състава на Александър Станков?

- Както ви казах, на кой от талантите в школата да заложим? Няма такъв! Знаете, че качеството на един отбор се равнява на резултатите. И да пуснем някой млад, като не бием, виновни сме ние. Всеки търси резултати. Смятате ли, че агитката ще е доволна да налагаме юноши и да губим? В България търпение няма. А и тези, които идват от гарнитурите, не са кой знае какво качество. Не мога да определя кой от чужденците ми е любимец. Просто работя с тях. Опитвам се да ги съветвам от това, което съм научил, да им помогна с нещо.

- Има ли нов Христо Колев-Бащата в родното първенство? Оприличаваш ли някой на себе си?

- Футболната действителност в момента е много модернизирана. Сега повече се залага на отбора, отколкото на индивидуалността. Едно време, когато играехме ние в състава, трудно някой от треньорите ни обясняваше какво да правим. Ние бяхме индивидуалисти и изпъквахме. Излизаш, представяш се на ниво, след което публиката те аплодира. Сега аплодират отбора.

- За теб кой бе футболният рубикон?

- Годините, в които трябваше да вляза в казарма. Едно време, ако не беше някой си, армията те гълташе, без значение дали си спортен талант или не. Сега на младите може и да им е странно, но такива бяха реалностите. Трябваше да отида в Димитровград. Точно там се запознах с Христо Стоичков, който е година и половина по-малък от мен. Аз бях футболист на Любимец, а той - на Харманли. Там беше и Димитър Пенев.

- Как се стигна до трансфера ти в Панатинайкос?

- Отидох в Гърция веднага след контролата с Холандия, в която ги бихме с 2:1 като гости преди да станат европейски шампиони. В този мач играх като ляв бек. Панатинайкос плати за мен 1,2 милиона долара.

- Да се върнем у нас - пошло ли е според теб българското първенство?

- Може би интересно, но не чак толкова качествено. Всичко е различно – един командва, случва се друго. Футболът като че ли е на заден план. Виждат се хубави неща, но...

- Все пак Лудогорец не ти ли харесва?

- Ще отговоря така – това е отбор до време. Не че ако някой от грандовете, ако собственикът го остави, няма да фалира, но тези в Разград са временни. Не искам да ги обиждам. Явно работят правилно. Това се вижда и от резултатите им. Но не са еталон за български футбол.

- Явни фаворити ли в Разград за трета поредна титла?

- Не отписвайте Литекс. От това, което съм гледал досега, мога да кажа, че фаворитите са Лудогорец и Литекс. Борбата ще е до края. А другите ще се борят за местата надолу.

- Грандовете във футбола леко отстъпват на провинциалните отбори. Това добре ли е?

- Левски и ЦСКА са си грандове винаги. Хубаво е Локо (Пд), Ботев, Лудогорец и Литекс да им опонират. А защо не да ги превъзхождат. Футболът трябва да се развива.

- Правилният президент за Локо (Пд) ли е Константин Динев?

- Не мисля, че аз трябва да давам оценка. Господин Динев щом се е захванал да издържа Локомотив (Пд), значи го обича. Всеки, който обича Локомотив, не прави зло на клуба.

- Мрази ли Христо Колев Ботев?

- Не (смее се). Винаги битката между Ботев и Локо е била на терена. Имам доста приятели ботевисти. Уважавам се с тях и винаги ще е така. Играеш 90 минути, бориш се, след мача се прегръщаш, на загубилия малко му е гадно, но животът продължава.

- Ще продължи ли Локо (Пд) да бъде хит в шампионата?

- Пак може да звучи клиширано, но наистина нямаме цели. Нашата работа - на треньорския щаб, е да развиваме футболистите. Нямам как Черно море да стане втори или Лудогорец седми. Класите са ясни.

- Тимът ти не е вкарвал гол от фаул от доста време. Когато арбитър свири наказателен удар и някой застане зад топката, не ти ли се иска да влезеш на терена и да препарираш противниковия вратар?

- И да искам, какво от това? Няма как да прескоча бялата линия на тъча.

- А защо не?

- Вижте, аз и рядко се пускам в двустранни игри на тренировки, само, когато трябва да запълним някой отбор. Просто я подавам и гледам да не се забелязвам.

- Имаш ли спомени от някоя щура Коледа, на която си и именяк?

- Винаги празниците съм ги празнувал със семейството. Не помня да имам луда Коледа. Като си празнувам имения ден, винаги е било със семейството. Коледа е храм, в който влизам с близките си. Щуротията е табу...