Дядо Коледа се появи в космоса... под формата на робот

Киробо излетя от родната ни планета на 10 август на борда на безпилотен кораб

 Първият робот-астронавт – японският Киробо, си облече премяна като на Дядо Коледа и си побъбри на японски със своя сънародник – японският астронавт Коичи Уаката, командир на Международната космическа станция МКС.

"Дядо Коледа се появи в космоса", шеговито подхвърли Уаката, докато двамата се рееха в безтегловност на борда на МКС. Андроидът Киробо, който макар да е с размерите на чихуахуа, носи в главата си изкуствен интелект, проявява и чувство за хумор.

На въпроса на Уаката "Какво би си поискал от Дядо Коледа за празника?", Киробо скромно отговори:"Най-вероятно ракета-играчка...но все пак да питаме Дядо Коледа". Разговорът е проведен на 6 декември на няколкостотин километра над повърхността на земята.

Киробо излетя от родната ни планета на 10 август на борда на безпилотен кораб. Уаката заедно с Михаил Тюрин от Русия и Рик Мастрачио от Щатите се присъединиха към екипажа на МКС през ноември. Всъщност Киробо отговаря философски и на въпроса "Как се почувства, когато ракетата излетя?". Роботът отвръща: "Беше впечатляващо".