Диана Цинцарска: „Никога не е късно да се научиш на нещо!”

Заралии

21-12-2013, 18:49

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Красоти от вълна и природни материали за поредна година даряват с цвят и настроение Коледния базар в Стара Загора.

Пъстри, весели, закачливи и изработени изцяло от естествени материали - това са куклите и лъжиците на Диана Цинцарска от Стара Загора. Вече трета година тя изработва кукли с народни образи, разнообразни животни и други причудливи неща от прежда.
Диана е майстор занаятчия. Член е на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З.- 7), участва в абсолютно всички фестивали в страната, а чудните й герои радват малки и големи по базари и изложения. Тук, в Стара Загора, в момента те са (по традиция вече) част от Коледния базар, а от години допълват пъстрата атмосфера на Празника на града ни-5 октомври.
В една от коледните къщички в Градската градина, младата майсторка усмихнато отговаря на въпросите на всички, които се спират и дивят на нейните произведения и обяснява с какви техники са изработени и от какви материали. Емблематични са нейните черни овце в миниатюрен размер, но погледа спират и ръчно изрисуваните лъжици, които досущ приличат на женски образи в народни носии, а веселите кукли в различни размери допълват чара на своеобразната изложба.
- Има ли приемственост в занаятите, според богатия Ви  опит от годините участия в изложения, базари, панаири, работилнички  и изложения?
- Категорично да - особено децата са изключително отворени за обучение. Виждам силен интерес на всеки фестивал, на който присъствам, особено когато има и работилници за деца-не оставяме никого без работа.
- По мое наблюдение, напоследък доста млади дами се отдават на хендмейд изкуство- изработват картички, торбички и изделия от текстил - правилни ли са наблюденията ми?
- Да, бижутерия най-често. Това е тенденция, която се увеличава, защото всяка една дама иска да подчертае своята индивидуалност и работейки нещо толкова конкретно, което носи нейната душа. Това е нейният начин да се изрази, защото няма много други варианти да покаже своите способности и умения.
- С Вашите емблематични овце от вълна и други авторски произведения къде участвахте през годината? Какво предстои през 2014?
- Тази година, може да се каже, не съм пропуснала нито един фестивал. Участвах на Есенния базар на занаятите в Пловдив, на Жеравна бях сред участниците занаятчии, на Етъра всяка година-традиция е за мен да участвам, посетих и Фестивала на гайдарите в Гела. На Банско участвах на Джаз феста на Улицата на занаятите, като там за първи път показах и своите картини с вълна. Хората проявиха голям интерес към комбинацията от цветове, техниките на работа, така че има потенциал в тези картини , които са много пъстри, шарени и могат да бъдат чудесен акцент във всяко едно жилище или офис - цветно петно на стената.
- Кои са занаятите, които привличат най-много последователи и кои са от изчезващите видове?
- Занаятите могат да бъдат разгледани по следния начин - атрактивни и достъпни и малко по-трудоемки и по-трудни за разбиране от масовия ползвател. Например, един мой колега е грънчар. Неговото грънчарско колело винаги е отрупано с много деца, както и възрастни, които желаят сами да си изработят гърненце, което да си отнесат после вкъщи. Да го направят със собствените си ръце. Това е един много приятен и лесен начин за убиване на времето и достъпен за хората занаят.
Друга колежка, която е тъкачка, има сравнително не толкова достъпен за хората занаят. Навремето е имало стан във всяка къща, докато сега е нещо екзотично за младите хора. Те дори не знаят как се произвежда платно и не могат да си представят как изглежда стан. Нейният занаят също е много атрактивен и интересен и в никакъв случай не може да се каже,че е отживял, но за сметка на това е труднодостъпен за младите хора и масовия ползвател. Но съм убедена, че има интерес към занаятите. За моите неща постоянно получавам запитвания за работилници - да обучавам деца на традиции, на изработка, на работа с природни материали. Там, където има възможност, го правим. Най-малко се демонстрира, защото работата с деца трябва да е строго индивидуална. Не може да се каже :"Дай да научим занаят за един ден!"– неслучайно има чирак, калфа, майстор.
– За възрастните не е късно да научат, нали?
- Разбира се, че не е късно. Никога не е късно да се научиш на нещо!
- Какво Ви се иска да научите още? Бихте ли се отдали на друг занаят?
- Ами да - аз напоследък все по-активно се занимавам с изобразително изкуство. Много ми е приятно да рисувам. Мисля, че добре ми се получават нещата. Надявам се скоро да ги представя на старозагорската публика. Така че аз постоянно се обучавам. Разработвам си нови техники с природните материали, изучавам нови занаяти, комбинирам ги.
- Какво бихте пожелали на всички пазители на традициите, защото вярвам,че не са малко хората, които уважават и съхраняват народните традиции?
- Моето пожелание е да пазят традициите и дома си!