Търсят кръводарители за 2-годишния Йордан, пребит от мащехата си

Детето все още е в кома, състоянието му продължава да е критично

Aпел за набиране кръводарители за 2-годишния Йордан от айтоското село Дрянковец, който бе жестоко пребит от мащехата си, разпространиха от общинския отдел на Агенцията за закрила на детето във Варна.

На 9 декември детето беше прието в бургаската реанимация на 9 декември с фрактура в основата на черепа, хематом около единия бъбрек и мозъчен оток. По-късно Йордан бе транспортиран до УМБАЛ "Света Марина" във Варна, където лекарските екипи се борят за живота му.
От болницата съобщиха, че малчуганът все още е в кома и състоянието му продължава да е критично. Служителката Мария Генова от Закрила на детето във Варна, която поддържа връзка с болницата, коментира, че спешната нужда е от поне 5-6 кръводарители, предаде standartnews.com
"Тъй като близките на детето живеят далеч и нямат финасови възможности, няма да могат да дойдат до Варна за кръводаряване. Затова се обръщаме към медиите да помогнат апелът ни да стигне най-бързо до варненци, които могат да дарят спешно кръв", обясни Генова.
Преди два дни на детето е направена една операция, при която е спрян кръвоизлив в коремната кухина. "В зависимост от състоянието му, ще бъдат извършени и други оперативни интервенции, за които ще бъде нужно кръвопреливане. А предвид наближаващите празници, лекарите са длъжни да подсигурят кръвта за спешните случаи", коментира още Генова.
23-годишната мащеха Ганка Тенева Димитрова живее на семейни начала с бащата на момченцето Стоян, който работи като селски пастир в Дрянковец. За Йордан започнала да се "грижи" от 9-месечната му възраст. Тя има 2 деца и отново е бременната, заради което е била освободена от полицията, след задържането и за 24 часа. След възстановяването на Йордан, социалните работници смятат, че детето трябва да бъде настанено в дом или приемно семейство.