Учениците намалиха секса

Вече карат с един партньор по цяла година

Учениците са намалили секса заради високия си интерес към социалните мрежи в интернет и компютърните игри. Те вече карат с един партньор по цяла година. Това става ясно от изследване, включено в Националната здравна стратегия, която правителството прие на свое заседание вчера, пише в. "Монитор". Виртуалността в секса обзема вече не само учениците, но и мъжете и жените тя започва да пристрастява хората. Това се отразява пагубно на нацията ни. Някой трябва да ражда деца в тази страна. Така коментира проблема водещият сексолог и психиатър д-р Илия Врабчев.
Той посочи, че интимните отношения във възрастта 15-19 г., дори да не се стигне до секс, са от изключително значение за по-нататъшния интимен живот. Затова според него те трябва да се изживяват реално, а не виртуално. Ако това не се случи, младите хора няма да се развият като пълноценни личности.

Изследването обаче отчита и положителни тенденции. От 25,2 на 20,9 на сто е паднал броят само за година на младежите, които са си лягали с повече от един партньор. Все по-малко са тийнейджърите, които скачат в леглото с момче или момиче, с което току-що са се запознали. Понижил се е и процентът на младите хора във възрастовата група до 24 г., които са правили секс на възраст под 15 г. За година те са намалели от 9,9 на 8,3 на сто.

Изследването сочи още, че през последните години има положителна промяна в рисковото сексуално поведение на младите хора.
Нараства употребата на презервативи при първи полов акт, както и при секс със случаен партньор. Повече младежи ползват презервативи и заради страхът заразяване с вируса на СПИН и венерически болести. 22,9% от българите между 15-24 г. заявяват, че са информирани за полово предаваните болести и знаят как да се предпазват. Година по-рано те са били 19,2 на сто.

Документът отчита, че през последните 3 г. има и тенденция за намаляване на абортите до 15 г., от 15 до 19 г. и около 35-годишна възраст, както и броят на родилите до 19 г. Запазва се обаче относителният дял на прекъсването на бременността по желание до 19 г. 10% от абортите са на момичета точно на тази възраст.