Турския вътрешен министър подаде оставка, заради корупционен скандал

Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер е внесъл днес молба за оставка и чака решението на премиера Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС.

Синът на Гюлер заедно със сина на министъра на икономиката и още 22 души бяха арестувани по обвинение в корупция при започналата на 17 декември мащабна антикорупционна операция.

Ердоган определи антикорупционното разследване, започнало без знанието на ръководството на страната, като "мръсна операция", насочена срещу съюзниците му и опит да се дискредитира правителството.

За пръв път корупционен скандал с такива мащаби засяга близкото обкръжение на Ердоган, който е премиер на Турция повече от десет години.

По-рано днес турските власти освободиха от длъжност още 25 високопоставени полицейски служители.

Общо от началото на антикорупционната операция на 17 декември са отстранени близо 70 полицейски служители, предава Интерфакс. Сред тях е началникът на истанбулската полиция Хюсеин Чапкън.

Антикорупционната кампания бе неочаквана за премиера Ердоган и засегна най-близкото му обкръжение. Под стража бяха задържани 24 души, в това число синовете на министъра на вътрешните работи и на министъра на икономиката, и управителят на държавна банка.

Корупционен скандал с такива мащаби за пръв път засяга приближени на Ердоган, който е премиер на Турция повече от десет години. За провеждането на операцията той обвини "международни групировки" и "тъмни сили" и се закани да преследва нейните организатори.