Областният управител върна решение на Общинския съвет за парцел край Бакарди клуб

Мисия Добрич

23-12-2013, 07:02

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Областният управител на Добрич върна решение на Общинския съвет за изменение на урегулиран поземлен имот, с което се обособяват два нови парцела - 4417 квадратни метра за дома-паметник "Йордан Йовков" и 641 квадратни метра към Бакарди клуб. Нарушени са разпоредби на Закона за общинската собственост, Закона за държавната собственост и Закона за устройство на територията, пише в

издадената заповед.

Още на заседанието на Общинския съвет на 17 декември "Гражданско общество за Добрич" се противопостави на отреждането на парцел за частното дружество. Придаден към частната сграда имотът ще спре да обслужва обществения интерес и ще се възпрепятстват възприятията на туристите за емблематичния за Добрич музей на писателя, поясниха тогава от сдружението.

Община Добрич е актувала Дома-паметник "Йордан Йовков" заедно със застроено и незастроено дворно място, но за част от имота - земя с площ 2715 квадратни метра, в архивите на областната управа се съхраняват актове за държавна собственост от 1951, 2001 и 2008 година, се посочва в заповедта на областния управител. Според него държавата е епосредствено засегната от предприетите промени с решението на Общинския съвет.

 

Областният управител връща решението на Общинския съвет за ново обсъждане с указание да бъде отменено.