Плевнелиев зове Лондон да не издига стени

Най-доброто от печата

23-12-2013, 07:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има безпокойства за сигурността на българите, които вече се намират в Обединеното кралство.

Великобритания да не издига стени. Това призова президентът Росен Плевнелиев, който се включи в дебата за имиграцията във Великобритания с интервю за в. "Обзървър".
Според Плевнелиев политиците трябва да се поучат от грешките през ХХ в. и отживялата политика на издигане на стени и железни завеси и да разберат, че "всеки един от нас, било то България или Великобритания, е слаб, когато е изолиран". Британският премиер трябвало да помисли как историята ще го оцени и не бивало да забравя дългосрочните приоритети и ценности, понеже "един политик не остава в историята с всекидневните си задачи и решения".


Опасенията на българския президент са , че резултатите от социологическите проучвания за Британската партия на свободата (ЮКИП) и нейния лидер Найджъл Фараж подтикват британския премиер Дейвид Камерън да действа съобразно краткосрочните интереси на Консервативната партия и против тези на Великобритания.

В интервюто Плевнелиев дори подчертава, че Великобритания може да се поучи от начина, по който България се е приспособила към първата имигрантска вълна в съвременната си история с пристигането на около 11 000 души от Сирия и други близкоизточни и африкански държави.

"Ние дори бихме могли да дадем урок на Великобритания. Като държава, която не е толкова богата и толкова силна, се опитваме да изясним не толкова какъв брой хора може да дойдат в България, а как можем да ги интегрираме," казва президентът.
Плевнелиев допълва, че има безпокойства за сигурността на българите, които вече се намират в Обединеното кралство. Той разказва, че на срещата на върха на ЕС във Вилнюс в края на миналия месец е поискал обяснение от Камерън за "действията, езика и плановете" на британското правителство. В отговор получил уверения, че българските граждани няма да бъдат дискриминирани, пише още вестникът.