Защитници на елфите спряха проект за изграждане на магистрала

Елфите са митологични същества от фолклора и митологията на германските народи. В скандинавската митология те са раса от малки божества на природата и плодородието. Елфите често са изобразявани като млади мъже и жени с прекрасна външност, живеещи в гори или други места сред природата, под земята или в езера и други водни басейни. Те са описвани като дълго живеещи или безсмъртни същества, които притежават магически способности.
В Исландия - земята на вулканите и на ледниците, вярванията във фолклорните персонажи са се запазили и до днес. Ето защо не звучи изненадващо, че защитници на елфите се вдигнаха на крак срещу строителен проект, предаде АП.

В допитване на университета на Исландия от 2007 г. 62% от 1000-те анкетирани казали, че според тях е напълно възможно елфите да действително съществуват.
Защитниците на елфите се присъединиха към еколози, протестиращи срещу проекта за изграждане на магистрала, която да свързва полуостров Алфтанес с предградието на столицата Рейкявик - Гардабаер.
На полуострова къща има президентът на Исландия Олавур Рагнар Гримсон.
Защитниците на правата на елфите твърдят, че изграждането на магистралата на полуострова ще наруши естествения хабитат на елфите, които дори имали своя църква в района.
Срещу проекта от известно време битка водят и членовете на екологичната групировка "Приятели на лавата", които твърдят, че магистралата ще наруши екологичното равновесие в района.
Изграждането на пътя беше преустановено, докато по въпроса се произнесе Конституционният съд на Исландия, който беше сезиран от "Приятели на лавата". Досега стотици членове и привърженици на групата на няколко пъти заставаха пред булдозерите, разчистващи терена за магистралата.