Мария Альокина от "Пуси райът" - на свобода, получи амнистия

Мария Альохина, една от музикантките от руската пънк група "Пуси райът" е пусната на свобода, след като получи амнистия, заяви адвокатът й пред агенция РИА Новости, цитирана от Франс прес.
"Мария Альохина е отново на свобода. Всички документи бяха попълнени и подписани", каза адвокатът Пьотр Зайкин.
Альохина беше освободена и откарана от администрацията на затвора с кола на гарата в отсъствието на адвоката си, "несъмнено, за да се избегне медийното внимание", каза друга представителка на защитата й, адвокат Ирина Хрунова.
25-годишната Альохина и 24-годишната Надежда Толоконникова - и двете майки на малки деца - бяха осъдени на две години затвор за хулиганство, след като изпяха пънк молитва срещу Владимир Путин в московска катедрала. Присъдите им изтичат в края на март 2014 г., но миналата седмица те бяха амнистирани.
Предстои и Толоконникова да бъде пусната на свобода от затвора в Краснодарск (Източен Сибир), посочва Ройтерс.
Адвокати смятат, че амнистията ще даде възможност 30-те арестувани членове на "Грийнпийс", участвали в акция срещу руска петролна платформа в Северния ледовит океан, да избегнат съдебен процес.
Путин заяви, че при амнистията, приета по случай 20-ата годишнина от приемането на руската конституция след разпадането на Съветския съюз, не е мислено специално за активистите на "Грийнпийс" или "Пуси райът".
В четвъртък бащата на Толоконникова, Андрей, заяви, че освобождаването на членовете на пънкгрупата категорично е пиар ход преди олимпийските игра в Сочи.
"Това е абсолютно цинична игра на централната власт", заяви той, чакайки дъщеря му да бъде пусната на свобода.

Източник: БТА