Цонко Цонев: Аз съм царят на постния боб

Мисия Каварна

23-12-2013, 17:14

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Кметълът Цонко Цонев, който прослави родната си Каварна и я постави на картата на световните рок величия, още като малък е усетил магията на Коледа, пише "Стандарт".

Няколко години семейството му живее в тогавашната Чехословакия и по-точно в Братислава, столица на днешната Словакия. "Родителите ми работеха там и ние със сестра ми бяхме с тях. Бях малък. Но това, което и до днес помня, е, че децата с радост чакаха Дядо Коледа, докато у нас се посрещаше Дядо Мраз - и то на Нова година. Бях много впечатлен. Там научих какво е Коледа, защото по това време у дома беше забранено да се ходи в църква. Хората в Братислава посрещаха празника с благоговение. Дори в годините на социализма оставаха много вярващи и може би това ги е крепяло и запазило", връща лентата Цонко. Цялата му фамилия днес спазва традициите.

Празникът във всеки дом влиза с елхата, която в семейството на Цонко и съпругата му Ани украсява малката им щерка Зарина. "Миналата година пак Зари закачи всички играчки, а след това реши да ги свали. Вече е по-голяма - почти на 4. Така че по различен начин гледа на ангажимета си", коментира Цонко. Ани е помогнала само за гирляндите. Палавата сладурана чака с нетърпение Дядо Коледа, като си е поръчали не един, а два подаръка. Добрият старец ще й занесе влак в детската градина, а за вкъщи - телевизор за нейната стая, за да гледа само това, което на нея й харесва. Баткото Георги, който е на 11, като всяко съвременно хлапе очаква Дядо Коледа да го зарадва с поредна порция игри за игровата му конзола. В ролята на джуджетата - татко Цонко и мама Ани. Те са се потрудили и ще доставят радост на децата.
Бъдни вечер и Коледа семейството посреща у дома. За 24-ти Ани подрежда нечетен брой постни ястия. "Задължителни са постни сарми, боб, печена тиква", уточнява тя. Всъщност Цонко е най-големият консуматор на боб, той е царят на вкуснотията. На 25-и трапезата вече изобилства и от блюда с месо, като на големия обяд с цялата рода в главата роля е пълнената пуйка. "Досега - с ориз, зеле и стафиди. Тази година съм решила да експериментирам - да направя нещо с портокал, да има по-френски вкус. Още не ми е останало време да погледна някоя рецепта в интернет", признава Ани. Като всяка българка умело балансира между работата, служебните ангажименти, домашното огнище.

За 11-а поредна година Цонко и Ани ще посрещнат Новата 2014-а на площада в Каварна, където по традиция ще има голям рок концерт и празнични фойерверки. "Съжалявам, че рок елемента - дядо Коледа с китара, който неизменно присъстваше под домашната елха - вече го няма. От 22 до 23 часа на площада ще пеят момчетата от Б.Т.Р., а до полунощ на сцената ще бъде Тim Ripper Owens, който е бивш вокалист на "Джудас прист". Той ще изпълни парчета от времето, в което е пял с тях и Дио", разказва Кметъла. Като всяка година, и тази ще има много изненади на площада - наздравици с пелин, мезета, баница. Кметълът обаче отказва да повдигне завесата към 2014-а - какво да чакат многохилядните фенове на рока. "Правим планове първо за 6 май - тогава е празникът на Каварна. По традиция винаги има концерт на площада. И през 2014 г. ще я спазим. Рок фестът ще е през юли" - казва Цонко.