Гърция пак акцентира върху туризма

Животът

23-12-2013, 17:32

Снимка:

grreporter.info

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Атина и Солун строят европейското Маями

Крайбрежната зона на Атина ще бъде представена на международните пазари като "Европейското Маями" в рамките на рекламирането на гръцката столица като Сити брейк (City Break) дестинация, пише сайтът grreporter.info, цитиран от БГНЕС. Солун получи същите препоръки от изследване на възможностите за туризъм в Гърция.

Според председателя на Съюза на гръцките туристически компании Андреас Андреадис, цитиран от сайта, подобна тактика ще бъде приложена и при рекламирането на Солун като Сити брейк дестинация с акцент върху крайбрежната зона на града. Андреас Андреадис изброява инициативите, които трябва да бъдат предприети за развитие на основните продукти на гръцкия туризъм, такива каквито са препоръчани от изследване на McKinsey.

Сити брейк е популярна форма на туризъм, включващ възможности за кратко, дори в рамките на един уикенд, запознаване със забележителностите на определен град.

За райна на Атина в програмата за представяне и реклама ще бъдат включени и островите от Аргосароническия залив.

Целите на Сити брейк

По-конкретно за развитието на Сити брейк туризма в двата най-големи гръцки града, проучването предлага да се наблегне на чужди пазари с потенциални посетители, за които полетът ще е с продължителност до 4 часа. Също така се препоръчва създаването на богата програма със събития, от които три-четири да са традиционни ежегодни прояви, като например Атинският маратон, както и създаването на тематични маршрути с включването на различни елементи (климат, култура, нощен живот, море и т.н.).

Ще се обърне внимание на кратки тематични разходки (с продължителност 1-2 часа) на места, където е улеснен достъпът за пешеходци. Маршрутите може да се набележат по подбрани забележителности и насочени към положителни преживявания (музеи, археологически обекти, крайбрежни улици и др.).

Започнала е вече инициатива на Съюза на гръцките туристически компании, съвместно с летището "Елефтериос Венизелос", за създаването на "Карта на града" за туристите и гостите на гръцката столица.

В допълнение, сред дейностите за развитие на градския туризъм в Гърция, новият градоустройствен план за туризма предвижда модернизирането и подобряването на качеството на хотелския капацитет в градските райони с изграждането на нови обекти, предлагащи по-висок стандарт, паралелното премахване на остарелите обекти, и превръщането на сгради с различно предназначение в хотели. Освен това за развитието на конгресния туризъм в Гърция се препоръчва покриването на три основни вида (здравни, технологични, научни конгреси), като бъде използвана връзката на Гърция и с други области като земеделието и транспорта.

Предлага се и акцент върху организирането на малки и средни по мащаб събития, тъй като в 85% от проявите участват до 1000 души. В този дух е и препоръката, че трябва да бъде учредено "Национално конгресно бюро" с предмет на дейност маркетинг, продажбите и промоциите за различни прояви, свързването с международни организации и координирането на местните конгресни бюра.

Новият градоустройствен план

Новият градоустройствен план за развитието на туризма също благоприятства оползотворяването на съществуващите сгради чрез превръщането на мащабни закрити спортни съоръжения (напр. съоръженията, останали от Олимпийските игри в Атина) в места за провеждане на конгреси и организиране на изложби.

Насърчава се създаването на съоръжения за конгресен и изложбен туризъм с по-малки мащаби в по-малки населени места, въз основа на критерии като например наличието на университет или изследователски център, наличието на някакъв основен производствен отрасъл в региона, наличието на природни или културни забележителности, исторически паметници, традиционни спортни или културни събития и др.

Новият градоустройствен план предвижда и създаването на подводни музеи с цел развитието на специфични форми на туризъм. Подводните музеи ще бъдат създадени с цел развитието на водолазния туризъм в райони с подходящи морски условия. Едновременно с това ще бъдат създадени подводни водолазни паркове в райони, които разполагат с необходимите ресурси (подводни геоложки образувания и богати екосистеми, или пък в места с подводни забележителности като корабокрушения, подводни археологически паметници и др.), пише grreporter.info. /БГНЕС /На снимката: Гръцият премиер Андонис Самарас и американката Пени Притцкер, която е министър на търговията на САЩ, в музея на Акропола в Атина на 21 декември.