С петиция искат Альошата да се махне от "Тройката"

Идеята е паметникът да бъде преместен, а площадът да се превърне в сцена за културни изяви

Гражданска петиция за преместването на паметника Альоша от площад "Тройката" набира популярност в интернет.

"Подписалите приемат с уважение усилията на ръководството на община Бургас за благоустрояването на площада, но изразяват несъгласие негов централен символ да продължава да бъде издигнатият през 1953 година от тоталитарната комунистическа власт паметник на съветската армия, известен като "Альоша", пише журналистът Иво Инджев в блога си.

В писмо до кмета Димитър Николов и Общинския съвет се посочват четири причини 17-метровият гранитно-бронзов монумент да бъде преместен, вместо да бъде укрепен като част от мега ремонта на площада.

"Този паметник няма културно-историческа стойност и като другите 11 негови събратя в страната не попада в обсега на спогодбата между България и Русия за взаимното опазване на културно-историческото наследство", пише в петицията.

В нея се посочва още, че от паметната записка в основите му (запазено копие в Историческия музей) са изкарани следните цитати -  "този величествен паметник на съветската армия-армия освободителка, опора на световния мир…" освен в чест на тази армия, е издигнат най-вече …"и в прослава на нейния гениален вожд, вожда и учителя на цялото прогресивно човечество – Йосиф Висарионович Сталин".

Искащите да се премахне паметникът пишат, че дори в родната страна на диктатора вече е започнало развенчаване на култа към личността и делата му и  дори демократите в Русия не еднократно призовават в интернет пространството:…. "граждани на бившите окупирани страни, не се церемонете: разрушете сами до основи тези монументи - … паметниците на нашата безпаметност".

"Трето, законът от 5 май 2000 г. за обявяване на комунистическия режим за престъпен се основава на 22 причини и отговорности на БКП в управлението на държавата от 9.ІХ.1944 до 10.ХІ.1989 г., довели страната до национална катастрофа. И последно, съвършено ясно е, че издигнат по идеологически причини, този монумент е рожба на грандоманията и угодничеството на българските комунистически вождове в прослава на техния кремълски господар. Войникът на Червената армия е само фасадата и удобния за Сталин повод да наложи своето влияние в страната ни", пише още в петицията.
Идеята на стартиралите инициативата е паметникът да бъде преместен на подходящо място, а площадът да се превърне в сцена за културни изяви.

Петицията е изцяло гражданска инициатива. Зад нея не стоят политически партии, но всяки може да я подпише и да се присъедини към инициативата, обясняват организаторите.