Всеки лекар да има по две медицински сестри иска здравното министерство

Животът

24-12-2013, 10:49

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Всеки лекар у нас да има по две медицински сестри иска здравното министерство. За да реализира тази идея, ведомството предлага да започне ударно обучение на медсестри във висшите училища. Това е записано в плана за реализиране на новата Национална здравна стратегия, пише „Стандарт“.

В момента у нас има 28 643 лекари и едва 32 059 сестри по данни на НСИ. Според медицинските стандарти обаче съотношението трябва да е съвсем различно. За да увеличи броя на сестрите, здравното ведомство иска да повиши местата във вузовете за тях, докато те станат два пъти повече от тези за медици. От екипа на министър Таня Андреева планират да се въведат и стимули за университетите да обучават сестри.

Спорно е обаче дали ще има смисъл от тази мярка, ако не се създадат добри условия за работа на белите касинки у нас след това. В момента средната заплата на тези кадри е 480-520 лв. по данни на съсловната им организация - БАПЗГ. Заради това и голямото натоварване в болниците сестрите масово емигрират. Проучване на "Отворено общество" и БАПЗГ показва, че на година във факултетите завършват 480 сестри, а страната напускат 500. Така мярката за повече обучение може да се окаже, че ще захрани със специалисти чуждите държави.