Терапия с танци

Животът

24-12-2013, 15:55

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Какво и как лекуват движенията?

Ако не сте пробвали терапия с танц, може би празниците са идеалното време да опитате. Танцът освен изкуство е и лекарство за душата и тялото, уважаван и използван метод за лечение в медицината.

Какво представлява терапията с танци?

Терапията с танц, известна още като денс терапия, е нашумял метод за лечение в много страни, сред които Австралия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Италия, Китай, Мексико, Норвегия, Русия, САЩ, ЮАР и още много други. Хората използват лечебната сила на танца от средата на миналия век, но едва през 1980г. терапията с танци е определена официално като форма на лечение и навлиза като практика в медицинските заведение – първо в Обединеното кралство и САЩ.

В основата на терапията е заложена идеята, че дух и тяло, движение и емоция са свързани. Когато човек натрупа в себе си стрес, напрежение, притеснения и умора, това се отразява на организма му, като отключва безброй здравословни проблеми. Тук идва ролята на специално обучените терапевти, с помощта на които протича и терапията. Те смятат, че човешкото тяло е инструмент, който трябва да се настрои, за да работи качествено. Затова тяхната работа е, посредством танца, да възвърнат равновесието в организма.

Терапията с танци може да е както групова, така и индивидуална – зависи от пациента и неговия случай. Трябват ви единствено желание, смелост и удобни дрехи, с които да се отпуснете в залата и да прогоните проблемите – не само психическите, но и физическите.

Какви болести лекува терапията с танци?

Терапията с танци е подходяща за малки и големи, затова и спектърът й на заболявания, които лекува, е доста широк. Лекарите определят метода като психотерапевтичен, тъй като се прилага най-често срещу емоционални, когнитивни, социални и поведенчески състояния. Терапията с танц лекува депресия, хронична умора, стрес. Препоръчва се също на хора, преборили някаква форма на рак, на малтретирани и такива с умствени проблеми.

Танцът е полезен за пациенти с увредени слух или зрение, за аутисти и за преживяли мозъчна травма. Сеансите се отразяват положително и на хора със сърдечно-съдови проблеми, хранителни разстройства, висок холестерол, наднормено тегло и проблеми в ставите. От известно време танцът с терапия се използва и за лечение на Паркинсон.

Не на последно място, този тип терапия подобрява координацията, насърчава общуването и подобрява самочувствието.

Как лекува терапията с танци?

Терапията с танци лекува с помощта на „освободена“ от нея връзка между съзнанието и тялото. Движението в танца отразява емоционалното състояние на човек, затова няма специална хореография, която да се следва по време на сеанса. Смята се, че когато тялото и ума се научат отново да си помагат и взаимодействат, тогава терапията е успешна и заболяването вече не застрашава пациента.

Самата терапия протича в няколко етапа. Започва се със загрявка, за да се избегнат други физически усложнения в следствие на внезапно натоварване. Следва така нареченият инкубационен етап – терапевтът пуска някаква спокойна музика, на която болният танцува. Движенията, стъпките и интензитетът зависят от него. В следващия етап се пуска и специално сценично осветление и се наблюдава как то въздейства на танца на болния. Накрая на сеанса терапевт и пациент обсъждат това, което се е случило на сцената

Много хора се притесняват, когато отидат за пръв път на терапия с танци, защото не са свикнали да дават воля на тялото си да изрази себе си или да танцуват под светлината на прожектори. Но след първите няколко срещи напрежението само спада.