Край на постите утре! Рецепти за Коледа

Животът

24-12-2013, 16:26

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няколко вкусни предложения, с които да изненадате вашите близки

Коледните и Новогодишни празници са най-светлите дни в календара, в които всяко семейство се събира край трапезата. Как ще изглежда тя, какво ще поднесем на нея и с какви вкусни изкушения ще ни зарадва, зависи от самите нас. Ето няколко вкусни предложения, с които можете да изненадате вашите близки по празниците.

Пълнена коледна тиква

Продукти:

  • 1/2 тиква; 2 глави лук; 150 г свинско месо; 150 г телешко месо; 100 г кестени; 50 г сушени кайсии; 50 г стафиди; 2 яйца; 200 мл. прясно мляко; 2 с.л. мед; сол; черен пипер; канела; олио.

Начин на приготвяне:

Кестените се сваряват и обелват. Тиквата се почиства от семките. Намазва се отвътре с меда и се слага във фурната да се пече. През това време в нагорещеното олио се задушават свинското и телешкото месо. Щом полуомекнат, се добавят ситно нарязаният лук, кестените, предварително накиснатите в студена вода и отцедени стафиди и кайсии, нарязани на дребно. Сместа се посолява и подправя с черния пипер и канелата. Оставя се да се задушава под капак на слаб огън. Щом месото омекне, се снема от огъня и се оставя да изстине. Яйцата се разбиват с прясното мляко и се смесват с приготвената месно-плодова смес. С нея се напълва полуопечената тиква и се слага отново във фурната да се доизпече. Готова е, когато краищата й придобият златист цвят и повърхността на плънката получи апетитна коричка.

Пълнена пуйка

Продукти:

1 пуйка; 2 глави лук; 1 стрък праз; 3 скилидки чесън; 200 мл. бяло вино; 50 г стафиди; 50 г кестени; 50 г сушени сини сливи; 50 г сушени кайсии; 1 ябълка; 1 лимон; сол; черен ; пипер; канела; кимион; босилек; 4 с.л. олио; 4 с.л. масло.

Начин на приготвяне:

Пуйката се измива и подсушава. Намазва се отвън и отвътре със сока от ябълката и лимона, и се натърква със сол и черен пипер. Оставя се да престои 1 час. Сушените плодове се накисват във виното за 1/2 час. Лукът, празът и чесънът се нарязват на ситно и се задушават в горещото олио със сол на вкус. Обезкостените сливи, кайсиите и сварените кестени се нарязват на ситно и се добавят към сместа. Налива се виното, в което са били киснати, и още толкова вода. Вари се до сгъстяване. Добавят се подправките и се разбърква. Пуйката се напълва с тази смес и коремчето й се зашива с игла и конец. Увива се в готварско фолио, така че да не прониква въздух отникъде. Поставя се в суха тава и се пече на среден огън три часа. Фолиото се отстранява. Пуйката се намазва с масло и се допича до получаването на златиста коричка.

Коледни сладки с кокос и шоколад

Продукти:

200  200 г Брашно; 125 г масло; 125 г захар; 1 ч.л. ванилия; 100 г шоколад; 1 яйце; 50 г кокосови стърготини.

Начин на приготвяне:

Мекото масло се разбърква заедно със захарта, ванилията, кокосовите стърготини и ситно нарязания шоколад. Към сместа се добавя разбитото яйце, разбърква се и се прибавя брашното. Всички продукти се омесват до получаването на хомогенна смес, която се оформя на топка, увива се във фолио и се поставя в хладилника за няколко часа. Най-добре е тестото да се остави за цяла нощ в хладилника. След това се изважда и се оформя на малки топчета. Те се пристискат, за да станат с форма на курабийки, и се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна за около 10-15 минути. Сладките се оставят да се охладят напълно и след това се поднасят.

Да ви е сладко!