Ботев на Мъри - най-правилният антифутбол (ОБЗОР)

Спорт

24-12-2013, 16:32

Снимка:

botevplovdiv.bg

Автор:

Димитър Иванов

Всичко от Автора

Ако треньорът на канарите толкова разбираше тази игра, никога нямаше да нарече Лудогорец еднодневка

Ако човек се заслуша сериозно в коментарите на Станимир Стоилов за представянето на неговия Ботев (Пд) през изминалия сезон, със сигурност ще загуби връзка с реалността. Още повече, ако този средно-статистически запалянко е гледал поне 7 мача на жълто-черните (това горе-долу е една трета от всички техни двубои).

Онзи ден Мъри най-смело и безотговорно заяви на пресконференция, че от месец юни насам не е имало отбор, който да надиграе Ботев. Ако „Бащата на правилния футбол” наистина вярва на думите си, това по-скоро е доста притеснително за него и наставникът задължително трябва да се обърне за консултации към някой медицински специалист. Защото да твърдиш нещо подобно, при положение, че от 23 мача за първенството твоят тим е загубил 6, а в други 6 е завършил наравно – това граничи с откровената наглост и нахалство. Защото точно в тези въпросни 12 срещи (което, между другото, в процентно отношение е повече от половината) Ботев не игра правилен футбол, а правилен антифутбол.

В тези срещи Ботев на Мъри беше един страхлив отбор, който игра както се казва в клишето „за 0:0, а напред каквото стане”.

Не е ясно как Станимир Стоилов стигна до извода, че никой не е надиграл неговия отбор, но статистиката показва, че в 9 мача от общо 23 за „А” група жълто-черните не успяха да вкарат гол. В същото време в отбора има нападатели като Луис Педро, който бе закупен за 90 000 евро, като Станислав Костов, който миналия сезон бе откупен от ЦСКА за 150 000 евро. Има нападатели като Валери Домовчийски, Ромарио Кортзорг, Иван Цветков, Абел Анисе, чиито месечни заплати са 5-цифрени суми в евро...Но това е друга тема.

Една от най-често споменаваните реплики на Мъри е: „И аз самият не мога да си обясня как играем добре срещу силните отбори, а срещу тези от долната половина на таблицата сякаш сме друг отбор”.

Да, Ботев наистина постигна няколко впечатляващи победи над силни отбори. Това е факт! Жълто-черните спечелиха като домакини с по 2:1 над Левски, ЦСКА и Литекс, а удариха Локо (Пд) с 2:0. Връщайки се малко по-подробно на тези мачове, ще припомним, че успехът над „сините” дойде след глупаво изпросения червен картон на Гари Родригес, което всъщност обърна мача. Трите точки срещу ЦСКА бяха спечелени след изключително спорна дузпа още при първото центриране към наказателното поле, а след това и детинска грешка на вратаря на гостите за втория гол. Победата над Литекс непременно трябва да се омаловажи заради безспорните корпоративни интереси между собствениците на двата тима, довели до учудваща пасивност на играчите в оранжево на терена. За победата в градското дерби – там само адмирации за играта на Ботев!

И в същото време идва ред да отбележим представянето на канарите срещу същите тези съперници, но на чужд терен. Боево нулево реми, и то на 3 пъти – срещу ЦСКА, Литекс и Локо (Пд). Прибавяме същия резултат и срещу шампиона Лудогорец, както и загубата от Левски с 0:1. Със сигурност в тези срещи Ботев на Мъри не надигра нито един от съперниците си, колкото и „Бащата на правилния футбол” да говори точно обратното.

А за оправданията на Мъри с лошите терени – там няма какво повече да коментираме. За тези приказки му се смее цяла футболна България, дори на феновете на Ботев понякога им става неудобно от плача на треньора.

Всъщност Станимир Стоилов е прав, че в България терените на футболните клубове трябва да се оправят и да заприличат на тези от белите страни в Европа. Не е прав обаче да хвърля реплики от рода на „на тази нива не можехме да си подадем два точни паса” или „трябваше да прекроявам цялата ни тактика заради ужасния терен” или „на този терен беше ясно, че който успее да вкара първи, ще победи”.

А ако Мъри толкова разбираше от футбол, нямаше да нарече Лудогорец еднодневка. Това си остана гаф №1 на хасковския специалист за 2013 година.

На 20 май на пресконференция на стадион „Христо Ботев” Стоилов се направи на разбирач и приветства бъдещата шампионска титла на... Левски. Ето какво точно каза тогава треньорът на Ботев:

„Предполагам, че за Лудогорец е ясно, че първенството вече е приключило. Добре е за българския футбол, че има нов шампион – отбор с по-добър коефициент за Европа. Ако тръгнем като други отбори да правим фоерверки, до никъде няма да стигнем, гаранция ви давам. Ще има една година силно... Както се казва първо ихо-ихо, пък после тихо. Видяхте Лудогорец – силен отбор миналата година с може би най-добрия футбол, а тази година загуби всичко. Предпочитам по-сигурните стъпки, отколкото някакви скокове”.

Това май обяснява всичко. Вие сами си направете изводите до колко Мъри беше прав...