Кметът на Павликени печели на гърба на общината?

За икономически грамотните хора положението на „Росица” ООД е нагледен пример как едно дружество с публичен капитал може да бъде източено

Печелившата някога общинска строителна фирма „Росица” ООД в Павликени отново приключва финансовата година на загуба, разкриват потресени служители на кметската администрация в малката община. Този път дупката се очаква дори да надхвърли миналогодишната, когато местният бюджет бе накърнен с 40 хиляди лева загуби, пише centralnews.bg.

Близо 10 години печелившото някога общинско дружество за строителство и ремонт се управлява от настоящия кмет от БСП Емануил Манолов и баща му Александър. За това време процъфтяващата строителна фирма на Общината бе напълно съсипана. За икономически грамотните хора положението на „Росица” ООД е нагледен пример как едно дружество с публичен капитал може да бъде източено. Въпросът, който всички неизменно задават е как така частната фирма на Манолови - „Росица-99” АД, преуспява и печели, а общинската й съименица все повече затъва, макар да е с абсолютно същия предмет на дейност и ръководена от същите хора.

Публични изпълнители от НАП позорно разпродадоха активите на общинската „Росица”. Става дума за бивши фабрики, административни и битови сгради, дворно място и земи. Тотално разсипаната фирма, която по документи още е с общински дял, е затънала с около 800 000 лева и няма вече никакво имущество. Данъчните търсят от това дружество и неплатено ДДС. През това време частната „Росица” работи и печели обществени поръчки и преуспява.

Паметливи павликенчани припомнят, че две седмици преди местните избори през 2007 г. губещата още тогава общинска фирма, управлявана от бащата Манолов, продаде на частната фирма, ръководена от сина му, най-печелившия си обект - бетоновия възел. Той бе харизан на цената на един апартамент, срещу която дружеството остана без най-доходоносната си дейност!

Сделката е осъществена на 12 октомври 2007 г. Тогава „Росица” ООД в лицето на Александър Манолов продава на „Росица-99” АД в лицето на Емануил Манолов /настоящия кмет/ цялото обзавеждане с бетоновия възел за 196 205 лева. В тази цена влизат варомешалката, варниците, складът за негасена вар, компресорната станция, помпена станция, трафопост, автомивка, битова сграда и други. Един месец по-късно – на 14 ноември 2007 г., Емануил Манолов ипотекира целия бетонов възел и останалата току-що купена собственост пред ОББ в Павликени за 100 000 лева кредит. Така той има и пари в брой, и работещи съоръжения, с които да изпълнява спечелените поръчки за строителство и ремонт на десетки общински обекти.

Прелюбопитно е строителството на нова част към сградата на Общината в Павликени. През есента на 2005 г. след обществена поръчка се сключва договор за строителство с частното дружество „Росица-99” за 480 000 лева. В крайна сметка обаче Общината плаща на строителната фирма близо 1 млн. лв. Никой не даде обяснение защо местната власт не спести тези пари на данъкоплатците, като просто възложи работата на общинската си фирма „Росица” ООД. Все пак по това време дори бетоновият възел все още е бил собственост на Общината!

Историята на приватизацията на общинската „Росица” също е интересна. През 1999 г. Общината в Павликени продава 43, 6% свой дял на частното акционерно дружество, наречено „Росица-99”. То е създадено единствено с тази цел - да напазарува общинското дружество. По това време в традиционно „червената” Община Павликени кметът е пак от БСП - инж. Стефан Стефанов. И двете фирми имат един и същ предмет на дейност – строителство, и са единствените такива в общината. Общинското участие към началото на юни 2000 г. е 56, 4%, сочи Търговският регистър. През 2002 г. Общината остава с 48%, приватизационното дружество „Росица-99” е с 43, 6%, а 55 павликенчани влизат като физически лица с 8, 38%. Тази странна амалгама плаче за прокурорска проверка, от години шушукат павликенчани.

Един от многото подаръци, които получава частната строителна фирма „Росица-99” АД от Общината е през май 2011 г. Жестът тново е направен от кмет на БСП - Ангел Генов. С решение на ОбС, където мнозинството е на Столетницата, окончателно се прекратява съсобственост върху недвижими имоти между общината и акционерното дружество. За целта цял парцел на едно и също място се разделя. На Емануил Манолов се дават 14,3 дка от терена, а за Общината остават 9, 7 дка. Двата новообразувани УПИ-та са съседни и с обща данъчна оценка от 51 575 лв. Дали пък след местните избори частната фирма на сегашния кмет Манолов не е получила тихомълком и този общински дял за цялостно строителство?

Няколко пъти общински съветници извън БСП са искали цялата приватизационна сделка от 1999 г. и последвалите събития да се дадат на прокурор от името на съвета. Поради мнозинството на социалистическата партия тези предложения никога не са стигали до консенсус. Без финансов одит и пълно разследване няма как да се разбере какви са реалните загуби за хората от Община Павликени от цялото това преливане на общинските капитали в частен джоб. Още по-неясно е какви щети нанася в момента управлението на Манолов младши, който вече 2 години е кмет на „червената” община.