Диетолозите съветват да не преяждаме и препиваме по Коледа

Животът

25-12-2013, 07:10

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Коледните празници наближават, а с тях и поводите за повече събирания около трапезата се увеличават. Съветите на специалистите по хранене са да не спазваме диета точно в този период, а просто да подбираме храната си по добре, като наблягаме на здравословното, пише EkipNews.bg.

Проф. Донка Байкова препоръча отделните видове приготвени гозби да приемаме дозирано и на интервали от време.
"Препоръчвам всеки от нас да си хареса едно основно ястие на Бъдни вечер, а не всички по равни количества. Например или сърми с ориз, или боб яхния. След половин час време пристъпваме към изпълняване на обичая по една хапка от другите 7, 9 или 11 ястия, които сме направили", обясни диетоложката.

Какъв прекрасен празник е. С приятни хора, хубава музика, вкусна храна и напитки. Алкохолът обаче май става малко повече в течение на вечерта, а сметката се плаща на сутринта: главоболие, тежест в стомаха, треперещи ръце.

Алкохолът не прощава, обобщава по този повод кьолнският интернист д-р Ралф Фишбах: "Алкохолът се разгражда в черния дроб от един ензим, наричан алкохолдехидрогеназа, и именно при разграждането възникват междинни продукти - токсични вещества като например ацеталдехид или дори формалдехид. Точно тези вещества са причината за главоболието на следващия ден."

Може да си спестите сутрешните оплаквания, като предната вечер пиете много вода между алкохолните напитки. Препоръчително е преди "тежка вечер" хората да "подплатят" стомаха си с мазни и богати на протеини храни. По този начин се забавя абсорбирането на алкохола в кръвта. Преди лягане след тежък купон е добре да се изпие голяма часа негазирана вода с разтворена в нея таблетка магнезий. Така се компенсира загубата на минерали от повишеното отделяне на урина.

Ако пиете малко - например чаша вино с яденето, алкохолът се разгражда още в стомаха. Който обаче пие повече, отваря на тялото доста тежка работа. Алкохолът попада в тънките черва, чиято голяма абсорбационна площ позволява пълното му усвояване. Резултатът: нивото на алкохола в кръвта нараства неимоверно. Което пък налага включването на черния дроб - регулатор на цялостната обмяна на веществата, а също и отговорен за разграждането на отровния за клетките алкохол.

Но тъй като разградените продукти при по-голяма концентрация също са отровни, часове по-късно настъпва махмурлукът. За който последователността на напитките няма значение. Макар да се твърди, че вино след бира бива, но не и бира след вино - подобни прочути съвети така и не са доказани по биохимически път.

"Все пак има и нещо вярно в това, че ако се смесят няколко вида напитки, по-бързо се губи контрол. А ако се пие само едно, все пак имаш поглед върху погълнатото количество."

Последователността няма значение, но чистотата на алкохола - със сигурност. Която пък роля на свой ред може да се омаловажи, ако изпитата макар и чиста водка е много. В такъв случай да споменем сега няколко изпитани контрамерки и трикове: "Ако пием алкохол, но преди това сме се нахранили добре, приели сме по-мазни храни, алкохолът се абсорбира по-бавно в червата, респективно една част може да се разгради още в черния дроб. Много по-важно е обаче да се пие достатъчно вода, тъй като алкохолът изтегля течността от тялото, докато по този начин може да се постигне баланс."