The New York Times: Промяната в България се случва бавно

Животът

25-12-2013, 10:04

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Докато украинците протестират и са окупирали столицата Киев, за да поискат по-стабилни връзки с Европейския съюз, Борис Рангелов, лидер на протестиращите български студенти, изказа посланието си от София – „Промяната отнеме дълго време“. За разлика от Украйна България е част от Европейския съюз, пише The New York Times, цитиран от EkipNews.bg.


Докато протестиращите в Украйна излязоха на улицата само преди няколко седмици, призовавайки властите да подадат оставка, то Рангелов е започнал да протестира от месец февруари срещу дълбоко корумпираната политическа система в страната.
„Трябва вече да сме в Гинес”, заяви Рангелов, първа година студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, пише американското издание . Демонстрантите в България са разбрали колко трудно може да настъпи промяната дори в страна, която е член на ЕС от шест години.
Безкрайната политическа блокада тук засилва дълбокото разочарование сред обезсърчените българи, които се надяваха еврочленството да означава път към една по-просперираща, балансираща и прозрачна система. Тя им донесе и по-реалистично усещане какво може да им донесе членството в ЕС.

Ситуацията изтъква и своеобразно безсилие на европейския блок да упражни влиянието си върху България за промяна, независимо от острите критики от Брюксел и дипломати и замразяването на част от помощта.

Почти никой в България не смята, че членството в Европейския съюз не е донесло ползи и че е било грешка. Пътища , паркове, пречиствателни станции и много други обекти в страната са финансирани с евросредства. Без ЕС, България щеше да е по зле от Украйна, цитира изданието Миглена Кунева, първият български еврокомисар.