Не си коледувал, няма булка

Етнолози извеждат обичая от римската епоха, когато освободените роби са били длъжни да поднасят благопожелания време на календите

Какво е Коледа без коледарите, които в святата нощ обикалят притихналите под снега селца, за да донесат радостната вест за раждането на Спасителя и да благословят всеки дом?

Според някои учени коледуването е тракийско наследство. Играе ролята на инициация - обред, отразяващ преминаването на юношите в по-зряла възраст.

Момче, което не е коледувало, не може да се ожени. Други етнолози извеждат обичая от римската епоха, когато освободените роби са били длъжни да поднасят благопожеланията си за богатство и щастие на своите патрони по време на календите - първите 10 дни от месеца.

Песните и игрите представляват своебразно посвещение в радостите и мъките на живота. В Западна България коледува и бъдещият набор войници. Наред с песните - благословии към стопаните, в чиито домове влизат, коледарите изпълняват и песни, в които възпяват самите себе си, като се представят за войници, конници, стражари или приказни юнаци, преборващи триглав змей. В Средногорието коледарите се наричат "добри юнаци".

Събирането на коледарите става на тайно място още на Никулден. За главатар се нарочва някой от най-личните младоженци на селото.

Изборът е ставал съвсем демократично - чрез тайно гласуване с бобени зърна в калпак. Който събере най-много "бюлетини", става водач на коледарската дружина. Предводителят получава в различните райони на страната различни названия - станеник, кудабашия, мармарин, четник или цар. Ползва се с абсолютна власт и авторитет над селската младеж до Ивановден, когато свършват "мръсните дни".

Подготовката и на коледарите започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят "шарени тояги". Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Обикновено групите от коледари се състоят от старец, баба, трохобер или "магаре", който е носел торбите с дарените продукти, гайдар и четници-певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира даровете, гайдарят свири, четниците пеят.

В някои райони коледарите се правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си. Момците коледари са окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце.

Навсякъде по къщите ги чакат с радост, освен ако мъка някоя, смърт или болест не са сполетели дома. От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а домакините ги даряват с коледарски кравай. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището - кмета, попа, също и даскала./"Стандарт"