Тъжно! Баба гледа внуци в квартира без ток

Животът

25-12-2013, 16:58

Снимка:

Труд

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

С неповторим никулденски жест Сливен разчувства Бургас

Издържат се с пенсийката й от 150 лева

"Още се чудя как сме живи! Изпитвах ужас при мисълта за зимата. Нямаме ток, ползваме свещи. Но за щастие поне няма да студуваме. Дядо Коледа ни направи подарък - дърва за огрев!" - разказа 69-годишната Стефанка Николова от Сливен.

Жената отглежда сама тримата си внуци в общинско жилище под наем в блок 1 в кв. "Сини камъни". Издържат се с пенсийката от 150 лева. От година и половина живеят без електричество заради неплатени сметки и начислена глоба, пише в. "Труд".

Съдбата на баба Стефанка вълнува по различен начин жителите на блока, но няма безразлични към участта на децата.

"Какво са виновни те, че родителите им са ги зарязали и са им отредили такава съдба, такъв живот" - коментираха хората. 

Най-големият внук е Стефан (20 г.), преди година завършил училище. Мариана (15 г.) е ученичка в гимназията по текстил, а най-малкият Ивелин (6 г.) ходи на предучилищна забавачка. Майка им заминала в чужбина. Къде работи, с какво се занимава - комшиите не знаят.

Двете момчета и момичето останали на ръцете на баба си. Стефанка успявала да плаща месечния наем от 48 лева. Но за прехраната, дрехите и всички останали нужди на внуците едва свързвала двата края. 
Съседите помагали - кой с каквото може. За тока обаче се натрупала огромна сума. 

"Преди да замине за чужбина, дъщеря ми живееше с един мъж на семейни начала. Аз лично му дадох пари да плати сметките. Но той ги похарчил и изпил! На това отгоре после сам пуснал електричеството. Прикачил се незаконно. И повече никакъв не се вясна" - обяснява Стефанка.

От енергото наложили солена глоба и с неплатените сметки бабата трябвало да внесе 1400 лв. Съседи звънили в централата на EVN. 

"Обадихме се, за да направят някаква отстъпка. Да дадат възможност Стефанка да си внесе дължимото на разсрочено плащане, но да пуснат тока. Може ли в 21-ви век три деца да растат на осветление със свещи и да студуват! За съжаление от енергото не разрешиха" - възмути се комшия, бивш военен.

 През топлите месеци малкият Ивелин въобще не искал да се прибира вкъщи. "Бабо, у нас е тъмно. А на улицата лампите светят" - казвал на Стефанка и последен си тръгвал от игрите пред блока с другите деца. "Но вече е студено и не го свърта у нас. Няма ни лампи, ни телевизия, ни компютър. Нищо няма", заяви още жената.

Досега тя не получавала полагащите се от държавата детски надбавки за отглеждането на внуците. През лятото, когато дъщеря си дошла за кратко, поне това успяла да оправи - ходила в социалната служба и уредила нужните документи. Бабата очаква, че вече ще получава по 70 лева за детски надбавки.

Октомври-ноември Стефанка спастрила някой лев с жестоки икономии. Парите стигнали само за 1 кубик дърва за огрев. Стрували 65 лева. 
"Колкото - толкова. Да има поне за най-големия студ, като зафучи и задуха сливенският вятър" - каза Стефанка. Отчаяла се, че и тази зима пак ще мръзнат с децата. Но през декември изведнъж започнали да се случват хубави неща.

Най-големият внук - Стефан, който много време не можел да си намери работа в Сливен, се престрашил и с приятелката си заминал за Италия. Хванали се като общи работници. Преди дни момчето изпратило 700 лева на баба си. Стефанка веднага отишла до касите на енергото и платила част от борча.

 "Батко много трудно ги изкарал тези пари. Дори за себе си не оставил. Но понеже знае, че сме без ток, бързал да помогне с каквото може" - разказа Мариана. Последвала нова, огромна изненада.

Състрадателни съседи се опитвали до помогнат, ходили в различни ведомства, институции за помощ. От ГЕРБ-Сливен се отзовали. Купили 4 кубика дърва за огрев, които ще стигнат на баба Стефанка и децата до края на зимата. Занесли кощница с основни продукти. Подарили на малкия Ивелин анцуг, на Мариана - блузон. 

"Дадоха ни и 100 лева. Добре са дошли точно преди празниците" - заяви с благодарност жената.