Да се излекуваме с... вода!

Животът

25-12-2013, 22:02

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Никой от нас не би могъл да живее без вода. Самите ние сме съставени в по-голямата си част от нея. Но дали знаем, че освен живителна течност, тя е лековита и може да разреши много от проблемите ни със здравето? Замисляли ли сте се някога колко важна е за нас и каква част от живота ни определя? Не е случайно, че живеейки във все по-голям стрес и облъчени от всички електроуреди наоколо, ни се иска все повече да се върнем към първичната сила на водата, да почерпим от силите й и използваме всяка възможност да се топнем в морето, в басейн, джакузи или просто вечер във ваната и можем да се киснем в някой спа център, докато кожата ни се набръчка...

Водата е безценен ресурс, може би най-важният в природата след въздуха. В нея плуваме още в утробата на майката и през цялото си съществуване сме неделими от нея. Пием я, готвим, къпем се, плуваме, поливаме градината. Поръсваме със светена вода новия си дом, изливаме чаша с вода пред себе си преди важно събитие. Тя е изворът, от който се нуждаем всеки ден.

Нека видим как можем да я използваме, освен за да поддържаме живота и ежедневието си, и като я включим в оздравителния си режим, като природно „лекарство“.

 

Топла или студена?
Макар да свързваме студената вода с неприятно чувство и риск от простуда, и тя може да бъде лечебна, ако се прилага правилно. Студената вода засилва обмяната на веществата, действа ободряващо, раздвижва кръвта, като първоначално свива кръвоносните съдове, а след това ги разширява. Именно затова, когато се ударим силно и искаме да облекчим болката, поставяме нараненото място под силна струя студена вода. Сигурно сте чували и за т. нар. „моржове“, които се къпят целогодишно в ледена вода и се чувстват прекрасно, не боледуват с години и винаги пращят от енергия. За тях това е начин на живот и нещо напълно нормално, макар и странно и прието с голяма доза скептицизъм от околните. 

За по-зиморничавите обаче остава вариантът да се ползват от свойствата на топлата вода, като посещават топли минерални бани, които действат отпускащо на тялото и нервната система и се препоръчват както при физически, така и при емоционални проблеми, стрес, пренатоварване. Имайте предвид, че горещата вода понижава кръвното налягане, заради което не се препоръчва за хора с ниско кръвно (хипотоници). 

Контрастен душ. Така се нарича редуването на топла със студена вода по време на баня. Докато свикнете в началото, студената част е леко неприятна, но с времето ще се убедите колко силно тонизира и енергизира – прави се за кратко, като топлата и студената вода се редуват за по няколко секунди. Особено полезно е това за бедрата – така можете да ги предпазите от целулит и мастни натрупвания. 

Преварена вода. Пиенето й половин час преди хранене ускорява метаболизма и подпомага изхвърлянето на токсините от предния ден. Тя обаче трябва да се изпива в чист вид сутрин на гладно, без да е подсладена или смесена с каквото и да е друго. Чиста топла вода... И старт на новия ден без токсини. 

Замразена вода. Нейният ефект е изключително силен и се прилага при болни след операции за по-бързо и лесно възстановяване. 

Водата има памет. Това е едно от най-удивителните й свойства и е доказано от учените. Тя „запомня“ информацията на предишни контакти и всяко действие, което се извършва около нея. Използването на обидни и негативни думи разрушава молекулите й и обратно – позитивните послания ги увеличават. Според японския професор Емото, който е посветил изследванията си на водата и нейните магически свойства, тя реагира като нервна система и записва емоциите и мислите ни. Не е случайно, че водата присъства във всички религии като средство за пречистване и си служим със светена вода, когато искаме да прогоним злото от дома си и от себе си. Във философията на йогите тя също заема основно място. Те спазват строго определени дни, в които са изцяло на вода, а е всеизвестен факт, че са много по-младолики и дълголетни, в сравнение с другите, защото знаят тайните на живота и знаят как да ги приложат, за да увеличат продължителността и качеството му.

Водни спортове. Комбинацията от движение и спорт е много печеливша и има изключително добро въздействие върху организма и на болните, и на здравите хора. Плуването, водната гимнастика (упражнения под вода), аква зумба (танци във водата), гмуркането или дори редовният престой в нея са в състояние да променят начина, по който се чувстваме и изглеждаме, да преобърне настроението ни и да неутрализира негативните ни мисли и емоции. Водата ни носи много повече, отколкото си мислим и осъзнаваме. Тя е нашият „рестарт“, когато сме „забили“ и имаме нужда от презареждане. Рестартирайте... с вода.