Отбелязваме Деня на Бащата

Животът

26-12-2013, 09:28

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата.
Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата се празнува в различните страни по различен начин и на различни дати, както се вижда по-долу.

Православната църква на този ден чества паметта на свети праведни Йосиф Обручник на Светата Дева и паметта на цар Давид като славен родоначалник на Исус Христос и на Иаков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим. Денят е обявен за официален празник от 36-ото Народно събрание на 10 декември 1991 г. По решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство" (28 март 1997), църковният празник на Свети Йосиф Обручник, земния баща на Исус, се отбелязва като празник на бащата. За първи път е отбелязан през 1997 г.
Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи. Според католическата традиция празникът се чества на деня на свети Йосиф - 19 март. В няколко други страни Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от юни. В Русия пък празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но едва през 1972 година президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.