Колекция от над 200 икони се съхраняват в Добрич

Добрич Лайф

26-12-2013, 10:13

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Регионалният исторически музей в Добрич съхранява колекция от над 200 икони, която е призната за част от националното иконно богатство. Реставраторите са открили при най-старата икона "Исус Христос" от 17-и век три живописни пласта. Иконата, чийто автор е неизвестен, представя образа на Божия син аскетичен и в тъмни краски, разказаха от културния институт.
Повечето икони в колекцията са открити преди десетилетия в разрушени храмове в региона, а музеят ги съхранява с благоволението на Варненската и Великопреславска митрополия,
поясни уредникът в отдел "Възраждане" Десислава Димова, цитирана от БТА. Духът на Рождество Христово оживява в творбите на потомствени майстори от родовете Захариевци и Витановци от Тревненската школа, които през Възраждането са зографисвали църкви в Добруджа. Сред редките библейски сюжети, които могат да се видят в колекцията,
е "Обрезание Христово" на Захария Цанюв. Много от иконите са с ктиторски надписи и освен високохудожествена имат и историческа стойност, посочват от музея.
Майсторите-зографи са оставили и ценни сведения как са обработвали дървото и са добивали боите само от естествени материали, а най-хубавите рисувателни четки са правили от опашката на катеричка, разказа Десислава Димова.
Шестнайсет от иконите в колекцията са реставрирани с подкрепата на правителството на Швейцария по проект през 2005 година и тогава са показани пред широката публика в криптата на храм-паметника "Свети Александър Невски". Икона на светите братя Кирил и Методий е включена в международна изложба в Линц, Австрия, през 2009 година.