Страшна буря удря Европа в петък

Новините

27-12-2013, 10:13

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Хиляди домакинства са останали без ток заради лошото време

Докато Западна Европа продължава да търпи щети, нанасяни от лошото време в последните дни, нова буря застрашава държавите от Ламанша. Тя е наречена Ерих и се очаква да започне в петък вечерта. Тогава в северните части на Франция се очакват силни ветрове със скорост от над 100 километра в час, пише "Всеки ден".

 

Много реки остават с повишено ниво, след като бурята „Дирк" премина, предизвиквайки прекъсвания на електричеството и затруднения в трафика. В Дорсет има две предупреждения за големи наводнения. Близо 1000 къщи в югоизточната и югозападната част на Англия са наводнени, а 13 хиляди сгради все още нямат ток.

 

В два департамента във френския регион Бретан и по бреговете на Южна Корсика все още е обявен оранжев код за опасност от наводнения и високи вълни след преминаването на бурята „Дирк". Междувременно, 20 хиляди домакинства са прекарали изминалата нощ без електричество. Техниците продължават да работят, за да свържат 90% от засегнатите близо 300 хиляди абонати с електропреносната мрежа. Националната електрическа компания обеща, че до края на деня всички абонати ще имат електричество.

 

Дъжд, сняг и силен вятър достигнаха днес Италия. Лошото време предизвиква лавини и свлачища и парализира автомобилния трафик, предимно в Северните Доломити, както и движението на фериботите в Неапол.
Силните дъждове над Ломбардия предизвикаха свлачища близо до град Леко. Двама младежи са били ранени при падането на камъни върху колата им, но имат само леки контузии.

 

В Алпите край Торино 24-годишен скиор е бил евакуиран с хеликоптер към болница в тежко състояние след падането на лавина. В продължение на 12 часа железопътният трафик между Швейцария и Италия е бил спрян заради снеговалежите, засягайки линията Париж-Милано.

 

В туристическата станция Кортина д'Ампезо, както и в близките 20 градчета електроснабдяването е било спряно заради силните снеговалежи. До курорта в момента може да се стигне само по един път. В региона е образувана снежна покривка от около половин метър, което е наложило спасяването на 20 души, чиито коли са се оказали блокирани в планинската област.

 

Над Генуа пък са паднали обилни валежи, като само за няколко часа количеството е било между 250 и 300 мм. на квадратен метър, което може да предизвика големи наводнения. Материалните щети - паднали дървета, наводнени пътища, засега са сравнително малки. Фериботите към Сардиния и между Неапол и Капри са спрени заради силните ветрове и бурното море.

 

Белгия също пострада от наводнения, като засегнат засега е само град Ан-сюр-Лес, във Валония.