Традициите на Нова година, да се подготвим

Животът

27-12-2013, 10:48

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Една от най-важните традиции при посрещането на Нова година е приготвянето специална празнична вечеря. Трапезата трябва да бъде богата и да има изобилие от блажни ястия. Почти задължително е свинското месо от прасето, което е заклано по Коледа, пише zajenata.bg. Според по-стари традиции, основното ядене трябва да бъде от птиче месо – най-често върху кисело зеле или пълнено с ориз, гъби, стафиди, лук, праз, моркови и др.

Един от най-хубавите символи на Нова година е приготвянето на баница с късмети. Тя се прави на парчета, колкото души има около масата плюс още едно. В баницата се слагат късмети и малки дрянови клончета с пъпки. Всеки човек взима парчето пред него, а късметът определя предстоящата му година.

Най-познатата традиция за Нова година е сурвакането, когато децата се събрират на групичка, обхождат домовете на близки и съседи, като всяко от тях носи сурвакница, украсена с преплетени клончета и др. Сурвакането започва винаги от най-възрастния член на семесйтвото, а домакините от своя страна даряват сурвакарите с парички и малки подаръци.