Разследват игумен Борис заради порно компромата

Животът

27-12-2013, 14:34

Снимка:

podtepeto.com, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гадост! Пуснаха порно компромат срещу епископ Борис

Бачковският манастир е на пряко подчинение на синода и той поставя и сваля игумените

Светият синод може да започне проверка срещу игумена на Бачковския манастир епископ Борис заради изтекли в интернет секскомпромати, научи "Стандарт" от високопоставени църковни източници.

В зависимост от резултатите й може да се стигне до църковен съд. И до отстраняване на Борис от шефския пост в обителта. Бачковският манастир е на пряко подчинение на синода и той поставя и сваля игумените. Ако пък нищо не се докаже, името на владиката ще бъде изчистено в бъдеще.

Повод за проверката се очаква да са нецензурни клипчета, пуснати анонимно в интернет, в които се твърди, че и дядо Борис участва. И че са правени в манастира. Митрополити са готови да повдигнат въпроса на заседание на синода в края на януари. Видеата се появиха след касирания първи вот за Варненски митрополит, който бе оспорен от местните именно защото Борис беше единият от финалистите. Изтичането им в нета се смята в църковните среди и за една от причините Борис да не попадне отново на финала за владика край морето. Самият игумен не вдигаше вчера мобилния си телефон.

На 22 януари започва църковното дело срещу епископ Павел. Той е проверяван дали в нарушение на канона, след като е станал архимандрит, е сключил граждански брак и е станал баща. Монасите при подстрижението си дават обет за безбрачие и въздържание.

е дават на Църквата храма с Исус в ракета

Жителите на разложкото село Добърско не дават на Църквата храма, известен със стенописа на Исус Христос в ракета. Той е строен през 1614 г. и от 1 януари 2008-а е под шапката на Националния исторически музей. Неврокопска митрополия обаче е поискала да вземе храма от държавата и е внесла искова молба в Разложкия районен съд. Искането е Министерството на културата да предаде владението на имота, за който митрополията има нотариален акт от 2003 г. "Никой през годините не е имал нотариален акт. Преди 10 г. пак направиха опит, но видяха, че хората са против и свещениците се отказаха да искат храма. Вътре не може да се водят служби, да се палят свещи, да влизат много миряни наведнъж. Църквата е малка, тясна и ниска. Ще се съсипят иконите и стенописите", убеден е кметът Никола Найденов.

Местните се гордеят с църквата и от години настояват да е под егидата на ЮНЕСКО. Според жителите на Добърско сега е моментът да се постигне тази цел, тъй като втори мандат шеф на организацията е българката Ирина Бокова.