България е на една победа от нова шахматна корона

Спорт

27-12-2013, 20:55

Снимка:

Plovdivutre.bg (архив)

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

12-годишната Габриела Антова с шансове да стане световен шампион, Вики Радева също с успех в ОАЕ

България е само на една победа от нова световна титла в шахмата! След Веселин Топалов и Антоанета Стефанова, сега 12-годишната Габриела Антова има сериозен шанс да заслужи шахматната корона от първенството в Ал Аин (ОАЕ).

В днешния 10-и кръг Габи победи с черните фигури досегашната лидерка в класирането Каним Балаяева и вече е с актив от 8,5 точки. Точно толкова има и Шенгсин Шао от Китай, която заради по-добрите си вторични показатели изскочи на първо място.

Утре обаче двете талантливи шахматистки излизат една срещу друга в последния 11-и кръг. Антова е отново с черните фигури и евентуален успех ще я направи недостижима на върха. При загуба обаче съществува дори вероятност българката да остане извън призовата тройка в крайното подреждане при момичетата до 12 години.

В тази възрастова група се състезава и единствената представителка на Пловдив и областта – Виктория Радева. Днес възпитаничката на СОУ „Никола Вапцаров” победи с белите фигури японката Карен Хошино.

Така Вики натрупа актив от 7 точки, който я изкачи до 14-о място в класирането. Интересно е да се отбележи, че всички състезателки от 7-ма до 15-а позиция са с по 7 точки.

Радева завършва участието си в ОАЕ с мач срещу старата си позната Александра Оболенцева от Русия, която е световна шампионка от преди 3 години.