Манастири подслоняват бежанци

Новините

28-12-2013, 09:36

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Лопушанската, Чипровската, Раковишката и Изворската обител отвориха врати за имигранти от Сирия

Манастири подслоняват сирийски бежанци. Видинската митрополия е в готова да отвори вратите на обители за избягали от войната имигранти. Лопушанският манастир е село Георги Дамяново, Монтанско обяви, че желае да приюти между 15 и 20 бежанци.

 

„Наш християнски дълг е да предложим каквото имаме като възможност те да се почувстват по-добре", каза епископ Сионий, игумен на Лопушанския манастир по бТВ, цитиран от Всеки ден.

 

Макар, че в момента в светата обител няма имигранти, тук били намерили подслон около десетина сирийци, пътуващи към Западна Европа. 

 

„Но не това е най-важното. Мен ме плаши, че нашите сънародници не отварят сърцата си за страдащите хора и това отчуждение е белег, че ние се отдалечаваме от Бога", коментира игуменът. Вратите на манастира са отворени не само за християнски бежанци, а и за мюсюлмани.

 

На 17 километра от Лопушанския манастир и Чипровският манастир - в град Чипровци, е с отворени врати за бежанците. Там посреща йеромонах Василий. Грижи се сам за цялата света обител. И тук условията за живеене са далеч по-добри от тези в бежанските центрове. Досега Василий не е приютявал имигранти, но е готов да даде подслон на 10 бежанци.

 

„Не можем да казваме, че само християните са ни ближни. Трябва да бъдем по-смели, трябва да бъдем по-истински, да не бъдем лицемерни и зложелатели", каза йеромонахът, който е игумен на Чипровски манастир.

 

Раковишкият и Изворският манастир също са с отворени врати за бежанците.