ЕНЕРГО-ПРО: При предлаганите цени на тока, дружеството ще работи на загуба

Мисия Добрич

28-12-2013, 10:01

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Предвижданите от ДКЕВР крайни цени на електрическа енергия и изменението на компонентите „пренос" и „достъп" ще се отразят негативно и на ЕНЕРГО-ПРО Продажби и на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, съобщават от дружеството.
Вчера, веднага след представянето от ДКЕВР проекторешение за промяна на цените на електроенергията от 1 януари 2014 година, ЕНЕРО-ПРО Мрежи и ЕНЕРГО-ПРО Продажби внесоха в Комисията становища, с които възразяват срещу така предложения проект. Заложените в него параметри ще доведат до увеличение на финансовите дефицити в енергийната система и ще увеличат рисковете от дестабилизиране на веригата производство – пренос – разпределение – снабдяване с електроенергия. С това проекторешение, за да се облекчат част от натрупаните проблеми в енергетиката, като например, задлъжнялостта на НЕК, се налага непремерена финансова тежест върху мрежовите компании и крайните снабдители, които имат пряк контакт с потребителите и се грижат за тяхното обслужване.
Планираното допълнително намаляване на цените за пренос и достъп на дружеството неизбежно ще бъде за сметка на възможностите за инвестиции и нивото на поддръжка на електроразпределителната мрежа и обслужването на клиентите, посочват от енергийното дружество.
Недоумение буди намаляването за трети път в рамките на по-малко от една година на нормата на разходите за технологични загуби – която би трябвало да отговаря на реалното техническо състояние на мрежовите съоръжения и да се променя само тогава, когато фактически се променя състоянието на мрежата. Всеизвестен факт е, че намаляването на технологичните загуби се постига чрез осъвременяване на електроразпределителната мрежа и използването на по-модерни и устойчиви на атмосферните влияния съоръжения. Предложената от Държавният регулатор стойност от 9% на разходите за технологични нужди ще доведе до непризнати необходими годишни приходи в размер на 32,5 млн. лв. на годишна база, като този разход надхвърля цялата призната от ДКЕВР стойност на възвръщаемостта в размер на 28,1 млн.лв. Това на практика означава, че само поради размера на непризнатите реални и доказани с фактури, издадени му от обществения доставчик НЕК ЕАД, технологични разходи, ДКЕВР определя с предлаганите цени дружеството да работи на загуба, се казва още в становището на компанията.