Едва 15% от пострадалите при ПТП търсят обезщетение от застрахователи

Новините

28-12-2013, 10:57

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

4-месечно бебе пострада при катастрофа край Сливен

Само за Бургаска област от изтичане на давностния срок ще бъдат засегнати над 950 пострадали при катастрофи

 За съжаление едва 15% от всички пострадали при катастрофи са информирани за правата си и търсят обезщетение от застраховател, каза пред радио "Фокус" Мариела Кирова, координатор социални дейности в сдружение „SOS-ПТП“.

Всяка година в началото или в края на годината сдружението прави информационна кампания за изтичане давността и завеждане претенция пред застраховател, което е в помощ на пострадалите. През 2014г близо 9 000 българи пострадали при катастрофи ще загубят завинаги правото си на обезщетение, затова от сдружението алармират че всеки който е пострадал през 2009г може да се свърже с тях за завеждане на претенции пред застраховател. Кирова цитира официална статистика според която през 2009г по пътищата на страната са загинали 901 лица и други близо 9 000 са пострадали.

Данните за лица до 17г показва, че загиналите са 63, а ранените 1 160. Неофициалните данни касаят хора, които са упражнили правата си в срок, който е 5г. "Това означава, че догодина тези хиляди хора ще загубят завинаги правото си на обезщетение за направените от тях разноски по лечение и медикаменти, възстановяване, претърпени болки и страдания, пропуснати ползи.

Само за Бургаска област от изтичане на давностния срок ще бъдат засегнати над 950 пострадали при катастрофи, а през 2009г са загинали – 57 души", посочи Кирова. Според сдружението голяма част от хората не са информирани, че като пострадали при ПТП имат право на обезщетение от застраховател по линия на задължителната "Гражданска отговорност". Оказването на съдействие на пострадалите е важно за сдружението, защото по този начин пострадалите могат да получат качествена медицинска помощ и лечение, манипулации и интервенци нужни за възстановяването им.

Получаването на обезщетение може да даде възможност на пострадалите да се върнат към нормален начин на живот. Пред Шокова зала в МБАЛ-Бургас сдружение „SOS-ПТП“ има приемна, където всеки може да получи безплатна консултация. Това може да стане и на националния номер на сдружението 0700 112 14 или на място.