Вики Радева финишира в световния Топ 10 на шахмата

Спорт

28-12-2013, 18:47

Снимка:

Plovdivutre.bg (архив)

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

Габриела Антова се връща от ОАЕ с бронзов медал

Пловдивчанката Виктория Радева финишира на 10-о място на завършилото днес световно първенство по класически шахмат за момичета до 12 години. В същата възрастова група състезателката на „Шах ХХI” (София) Габриела Антова се окичи с бронзов медал от шампионата в Ал Аин (Обединени арабски емирства).

България бе представена от 17 млади шахматисти, като единствено Вики и Габи успяха да намерят място в Топ 10. В тяхната група участваха общо 144 състезатели, което е доказателство за жестоката конкуренция през целия турнир.

В последния 11-и кръг Виктория Радева победи с черните фигури старата си позната от световното първенство в Бразилия за 10-годишни - Александра Оболенцева от Русия. Успехът на ученичката от СОУ „Никола Вапцаров” бе доста категоричен, тъй като дойде още на 39-ия ход.

Габриела Антова също игра с черните фигури и се предаде чак на 61-ия ход срещу новата световна шампионка Шенксин Шао от Китай, която приключи надпреварата с 9,5 точки от 11 възможни.

Втора остана Полина Шувалова от Русия с 9 точки, а Габи е трета с 8,5 т. Радева завърши с половин точка по-малко от нея на 10-о място.