Зорко следят продажбата на пиротехника в Бургас

Мисия Бургас

29-12-2013, 06:09

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Два кораба с 2040 т китайски пиратки в Бургас

Към момента няма хванати в крачка

Извършват се проверки в търговската мрежа на местата, където се предлагат пиротехническите изделия във връзка с празниците, каза пред радио „Фокус”  Диян Атанасов, началник на служба “Контрол на общоопасните средства” към ОД на МВР – Бургас.

Проверяват се търговците, които имат издадени разрешения за дейности с пиротехнически изделия, така и пазари и други търговски обекти. „За извършването на такава дейност трябва да има издадено разрешение от органите на МВР, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия”, обясни Атанасов. Няма констатирани нарушения все още.

Най-честите нарушения, които се констатират, са нерегламентирана търговия, т.е. лица, които търгуват без издадени разрешения за тази дейност. Според практиката, такива неизрядни търговци се появяват непосредствено преди Нова година, тогава са и най-масираните проверки, отбеляза Атанасов. При констатиране на нарушения, стоката се изземва като актовете варират от 500 до 2000 лева. 
Атанасов поясни, че гражданите трябва да закупуват пиратки, бомбички и други материали само от лицензирани магазини, за да не се стига до произшествия. Той допълни, че трябва се внимава за целостта на опаковката на пиротехническото изделие. Задължително трябва да се спазват мерките за безопасност при боравене с такъв вид материали.

По неговите думи, нещастните случаи възникват винаги при неправомерна употреба от страна на гражданите. „Такива, съхранявани при лоши условия, с липса на маркировка и с нарушена опаковка, почти не сме срещали на територията на ОД на МВР”, посочи Атанасов.

Дори и най-безобидното пиротехническо изделие може да направи големи поражения, ако не се използва правилно и след употреба на алкохол, категоричен бе той.