Мощна грипна вълна ни удря по Нова година

Новините

29-12-2013, 12:23

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лененото семе - мощен отпор срещу рака

Лечебната сила на тамяна

38 градуса температура и тежка кашлица поразяват в момента

С мощна грипна вълна ще започне Новата година, прогнозират лекари. Заразата удря веднага след празниците. Вирусите вече върлуват, показват данните на медиците.

Според специалисти от софийската Инфекциозна болница, в момента поразени от грипоподобни болести се оплакват от висока температура около 38 градуса, придружена с кашлица, която не може да се успокои поне две седмици, а често продължава цял месец. Освен с типичната хрема заболяването протича със сериозно възпаление на трахеята. Именно то предизвиква сухата кашлица, която не се повлиява от лекарства. Инфекцията често е придружена с конюнктивит. Този симптом се проявява най-силно при децата.

Въпреки всичко в Националния център по заразни и паразитни болести смятат, че за момента не може да се говори за епидемия, което се дължи на многото почивни дни. Те ограничават контактите между хората, а следователно и предаването на вирусите от човек на човек. Миналата седмица всеки 100 на 10 000 души са били с грипоподобни симптоми, докато 10 дни по-рано заболеваемостта е била 115 на 10 000.

източник: Всеки ден