Дядо Йоан: Хората днес са роби на егоизма

Мисия Варна

29-12-2013, 16:18

Снимка:

standartnews.com

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Никой не е безгрешен. Много се каза и за покойния Дядо Кирил, но аз мисля, че не му е било леко,каза митрополитът

„Мирът в душите ни зависи от вярата и любовта помежду ни. Когато любовта угасва – губим вярата. А тя не бива да угасва. Защото любовта е търпеливост, любовта извинява всичко и претърпява всичко. Любовта е нажеда. Когато тя остарее неминуемо надежсдата се разклаща, а вярата отслабва. Нека се огледаме колко много агресия има между младите хора днес, колко много убийства стават, колко много хора са зависими от дрога или някакъв друг гибелен грях. Всичко това днес се оправдава със свободата на човешката личност. Но всъщност ние сме дълбоко несвободни. Ние се превръщаме в роби на греховете си и това няма защо да се мълчи. Трябва да се каже и Светата църква го казва, но това е неудобно за някои хора, които се смутиха, че църквата има авторитет сред обществото" – проповяда пред миряните в Добрич митрополит Йоан, който в съслужие със свещеници от Добричка духовна околия отслужи Света литургия в храм „Св. Георги" в центъра на града. Десетки миряни дойдоха, за да видят и чуят новия духовен водач на митрополията и да вземат причастие от новия Дядо Владика, пише standartnews.com.
Той подчерта, че винаги е имало хора, които са хулили църквата. Призова да не хулим ближния, а да видим своя грях и да има единство помежду ни и взаимопомощ, за да може да се върви напред.
„Духовното бездействие е страшно. Вина за това има и семейството, което не учи децата. Напротив, днес децата заведоха родителите в храмовете" – каза Владиката и разказа как 4-5-годишно дете споделило с него битов проблем и го помолило да помогне на семейството му, докато светият отец пазарял в един магазин. В отговор на питане на журналисти Дядо Йоан призна, че има какво да се желае и по отношение на църквата и духовния клир днес. „Монашеството днес е оскъдно. Останаха стари хора, но не и старци. Младите хора трябва да имат живия пример на опитните. Не казвам, че ги няма, но са малко. А има една такова поговорка: „Каквото монашеството, такава и държавата".
Той заяви, че за него е неприемливо недостойнството на един да се пренася върху достойнството на църквата и заяви увереност, че Светият Синод и Светата църква ще вземат мерки спрямо виновните, ако има ясни доказателства за вината им. „Никой не е безгрешен. Много се каза и за покойния Дядо Кирил, но аз мисля, че не му е било леко. Идвайки тук в митрополията, виждам, че той е направил много, защото епархията е с живи църкви. Нека няма толкова критика. Аз вярвам, че няма да надделеят портите адови" – категоричен бе свещеникът, допълва standartnews.com.