Чакаме сто бебета на Нова година

Животът

30-12-2013, 10:36

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Всички новородени с чипове от май 2014

В надпреварата "Бебе на годината" ще участват само новородени, вписани в Електронния регистър на ражданията

В началото на века, на 1 януари се раждали средно по 170 бебета. На 1 януари 2013 г. са се родили 118 бебета. Първоянуарчетата на 2014 няма да надхвърлят 100. Какво се крие зад тези цифри знаят вече и поотрасналите бебета на годината. Най- голямото от тях на Нова година ще навърши 14.  

В надпреварата на тазгодишната кампания "Бебе на годината " ще участват само новородени, вписани в Електронния регистър на ражданията, (най-късно до 12 часа на 4.01.2014 г). Очаква се в кампанията активно да се включат градоначалниците от страната чрез портала www.Kmeta.bg. Окончателните резултати от "Бебе на годината" 2014 ще бъдат оповестени на 5 януари 2014 г. 

Мисията на Националната кампания "Бебе на годината" е да акцентира върху актуалните демографски и репродуктивни проблеми в страната и върху политиките за подобряване на условията за раждане и отглеждане на деца. "Бебе на годината" стартира в навечерието на 2000 г. С времето тя се превърна в традиция за посрещане на Новата година, а орисването на първите новородени стана част от ритуала "Бабинден".

За 14 години бебе на годината си спечели привърженици и последователи както сред гинеколозите и акушерките в цялата страна, така и сред представителите на местната власт. Вече е традиция за много общини, в първите дни на годината, кметовете да излъчват първото новородено в местните АГ клиники и отделения за да го орисат навръх Деня на родилната помощ.

Повече за кампанията може да научите тук