Във Волгоградска област е обявен траур

Във Волгоградска област ще има траур от 1 до 3 януари във връзка с терористичното нападение, съобщи вчера в ефира на телевизия "Россия-24" областният губернатор Сергей Боженов, цитиран от ИТАР-ТАСС. 
На семействата на пострадалите ще се изплатят по 1 милион рубли, независимо от това дали са жители на областта или преминаващи през нея, а от утре на пострадалите ще се изплатят по 250 000 рубли.

Боженов подчерта, че медицинските центрове в областта са готови да приемат пострадалите и да окажат качествена медицинска помощ.

По нареждане на президента Путин мерките за сигурност по железопътните гари и летищата ще бъдат засилени след взрива, заяви говорителят на федералната полиция Владимир Колесников, цитиран от Ройтерс. 
Намерени са останките на нападателката камикадзе. Назначена е генетична експертиза. Предполага се, че взривното устройство е било с еквивалент 10 килограма тротил, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки говорителя на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин.

Местни високопоставени ръководители посочиха, че жената се взривила близо до детектора за метал, поставен на входа на централната жп гара в града, който бил претъпкан от хора.

Руската държавна телевизия излъчи кадри, на които се виждат счупените прозорци на първите два етажа на сградата и много линейки, които чакат пред централния вход на гарата.

Говорител на регионалното правителство е заявил пред РИА Новости, че най-малко 18 души са загинали и над 50 са ранени при атентата.

Президентът на Русия Владимир Путин е получил оперативните доклади от специалните служби за взрива, съобщи говорителят му Дмитрий Плесков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Президентът възложи на правителството и най-вече на министерствата на извънредните ситуации и на здравеопазването, а също и на губернатора на Волгоградска област да вземат всички мерки за оказване на необходимата помощ на пострадалите в резултат на взрива", посочи Плесков.

Руското вътрешно министерство потвърди информацията, че при атентата, извършен от терористка камикадзе, е загинал сътрудник на полицията, а други трима полицаи са ранени като един от тях е в тежко състояние, допълва ИТАР-ТАСС, цитирайки комюнике на вътрешното министерство.

През октомври във Волгоград, бившия Сталинград, камикадзе от Дагестан се самовзриви, отнемайки живота на още шест души в автобус, пълен със студенти. Още тогава се породиха опасения за сигурността на зимните олимпийски игри в Сочи, в южната част на Русия, които се откриват на 7 февруари, припомня Франс прес.