Бомба със закъснител: Токът скача с 30% до две години

Парите

30-12-2013, 12:37

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заради непазарно понижение до две години токът ще започне да поскъпва

Намаляването на цената на тока – и през лятото, и от началото на следващата година, е извън пределите на възможностите на енергетиката и до две години ще започне да се увеличава рязко, докато достигне пазарната си стойност – с 30% по-висока, отколкото е сега. За това предупредиха енергийният експерт и председател на Българския енергиен форум Иван Хиновски и представителят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"С намаляването на цената се залага бомба със закъснител – поевтиняването на тока сега е увеличение в бъдеще", предупреди Русинова.

Двамата експерти бяха единодушни, че българската енергетика не се управлява експертно и се цели декапитализация на предприятия по цялата верига – производители, пренос, доставчици. "Общественият доставчик – Националната електрическа компания (НЕК), има дълг от 2,7 млрд. лв., който тежи като воденичен камък", коментира Иван Хиновски.

Той е категоричен, че понижаването на цената на тока не отговаря на обективните условия. "Върху една средностатистическа сметка от 50 лв. вие ще спестите 50-80 стотинки", подчерта той.

Меглена Русинова обвини политиците в популизъм заради фактическата стойност на намалението от 80 стотинки. "То всъщност води до катастрофа в енергетиката и декапитализиране на сектора", подчерта тя.