Шумахер с риск за живота, хиляди се молят за шампиона

Фейсбук и Туитър се взривиха, милиони подкрепят пилота

Седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер се бори за живота си, обяви лекуващият го лекар в болницата в Гренобъл. Шумахер пострада тежко, след като падна по време на ски спускане и удари лошо главата си в скала вчера във Френските Алпи.

„Не можем да се ангажираме с прогноза за изхода“, заявиха лекуващите го лекари на специална пресконференция по обяд. Те уточниха, че световният шампион е преминал през операция на мозъка още при постъпването му в университетската болница вчера. Той остава в изкуствено предизвикана кома. Според лекуващия го лекар каската на главата му го е спасила от сигурна смърт. „Ако главата му не беше защитена, сега той нямаше да е сред нас“, обяви докторът от неврохирургичното отделение професор Жан-Франсоа Пайен.

Специалистите уточниха още, че се е наложила спешна операция на главата, за да се освободи натрупалото се в мозъка напрежение. Скенерът пък е показал няколко кръвоизлива. За момента лекарите категорично отказват да дадат прогноза за състоянието на Михаел Шумахер. Те все пак смятат, че относително младата му възраст и бързата операция, която са извършили дават шансове за възстановяване на звездата.

44-годишният германец се спускал по неутвърдена писта заедно със сина си, когато загубил равновесие и ударил лошо главата си в скала. Веднага след инцидента, Шумахер е откаран в болницата в близкия град Мутие. Скоро след това обаче, състоянието на седемкратния шампион рязко се влошило и той бил преместен в по-голямата клиника в Гренобъл.

В момента до Михаел е съпругата му Корина и двете деца Джина-Мария и Мик, които са прекарали нощта в клиниката. На мястото е пристигнал и личният лекар на Шумахер - д-р Йоханес Пейл.

Десетки фенове също не спаха цяла нощ и останаха пред болницата, за да дадат подкрепата си за своя любимец и семейството му. Почитателите на седемкратния световен шампион са облечени предимно в цветовете на неговия бивш тим Ферари, с който той спечели пет титли, и трепетно очакват новини относно състоянието на германеца.

Огромна подкрепа получи Шумахер и в социалните мрежи. Фейсбук и Туитър осъмнаха с призиви за подкрепа на пилота от представители на почти всички спортове. Негови бивши конкуренти от Формула 1, футболисти от всички водещи отбори на Европа, скиори, тенисисти и хиляди обикновени хора отправиха най-искрените си пожелания към Шумахер за бързо възстановяване.

Михаел Шумахер, който ще навърши 45 години на 3 януари, се оттегли от Формула 1 за втори и последен път през 2012 година. През годините той спечели безпрецедентните 7 титли, като спечели общо 91 състезания през 19-годишната си кариера. Шумахер завоюва две титли с отбора на Бенетон през 1994 и 1995 година преди да се присъедини към Ферари година след това. Там той постигна забележителните пет поредни титли от 2000 до 2005 година. През 2006 Шумахер се оттегли от Формула 1, като 3 години по-късно претърпя тежък инцидент с мотор, при който контузи сериозно врата и гръбнака си. Но това не отказа Пилето, както е наричан той от феновете си, и през 2010 се завърна като пилот във Формула 1 в екипа на Мерцедес. След три сезона в немския отбор и само едно почетно място на стълбичката Михаел Шумахер се оттегли окончателно от състезателна кариера в края на 2012 година.